parallax background

Záchranársky viacboj – junior 14.9.2019, Rohožník

Revitalizácia výbehu pre psov v Ružinove
9. septembra 2019
Pressburg-Rohrbach Dog Cup 14. – 15.9.2019, Rohožník
20. septembra 2019

V sobotu 14.9.2019 sme vo Výcvikovom centre pre záchranárske psy v Rohožníku zorganizovali prvý ročník súťaže pre malých záchranárov s názvom Záchranársky viacboj – junior.

Súťaž bola určená pre deti od 5 – 12 rokov, rozdelené na dve kategórie: od 5 – 8 rokov a od 9 – 12 rokov. Na ôsmich stanoviskách so záchranárskou tematikou, si deti mohli otestovať svoje vedomosti a zručnosti.

Ako prvé nastúpili mladšie deti, ktoré sa najprv zoznámili so súťažnou dráhou. Ako prvé si kvôli bezpečnosti obliekli postroj na zlaňovanie, prilbu a rukavice – ako správni záchranári. Na prvom stanovisku mali možnosť vyskúšať si streľbu zo vzduchovky na terč. Následne sa presunuli na stanovisko kde si vyskúšali svoju presnosť v hode granátom a hode záchranným kolesom.

Ďalšou úlohou bolo prekonať lanovú dráhu ponad vodnú plochu, teda jamu plnú plastových fliaš, ktorá sa používa pri výcviku psov. Potom sa z nich stali hasiči, museli prebehnúť s hasičskou hadicou prekážkovú dráhu a uhasiť požiar vytvorený z plechoviek. Na záver sa postavili skutočnej záchranárskej výzve, v tmavej miestnosti bolo potrebné nájsť a vyprostiť figurínu a nakoniec podať prvú pomoc figurantke. Verte, že vidieť imitáciu otvorenej zlomeniny ruky bolo náročné aj pre ich rodičov. Deti to však zvládli perfektne.

Staršie deti mali úlohy trochu sťažené tým, že sme im predĺžili vzdialenosti a na stanovisku prvej pomoci museli okrem samotného ošetrenia, určiť aj prioritu ošetrovania zranení a na figuríne predviesť správnu kardiopulmonárnu resuscitáciu. Po skončení úloh nasledovalo zhodnotenie správnosti postupu a vysvetlenie ako postupovať v budúcnosti. Okrem súťaženia si teda deti mali možnosť rozšíriť svoje vedomosti z poskytovania prvej pomoci. Po skončení súťaže detí si mohli na rovnakých stanoviskách, opäť s drobnými obmenami, zasúťažiť aj dospelí.

Keďže sú členovia BKZB zároveň aj členmi miestneho spolku SČK – BKZB, tak sme si súťažou pripomenuli aj Svetový deň prvej pomoci (14.9.), ktorého iniciátorom je Medzinárodná federácia spoločností Červeného kríža a Červeného polmesiaca (IFRCCS). Pod týmto názvom sa pripomína od roku 2003. Cieľom je zvýšenie povedomia verejnosti o významnej úlohe prvej pomoci v každodenných a krízových situáciách. Preto sme súťaž zároveň využili aj na osvetu v tejto problematike.

Tento projekt získal prvé miesto v hlasovaní programu „Vy rozhodujete, my pomáhame“ vo vybraných obchodoch Tesco v druhom bratislavskom obvode. Za podporu ďakujeme hlavnému partnerovi súťaže – Nadačný fond Tesco. Ceny do súťaží venoval pelikan.sk a materiálne súťaž podporili Slovenský Červený kríž, územný spolok Bratislava – mesto a DHZ Rohožník.

Comments are closed.