parallax background

Pressburg-Rohrbach Dog Cup 14. – 15.9.2019, Rohožník

Záchranársky viacboj – junior 14.9.2019, Rohožník
20. septembra 2019
Dáša opäť na bedni na Majstrovstvách sveta!
27. septembra 2019

Sú športy ako lukostreľba, jazda na koni alebo kanoe, ktoré majú základ v praktických a nevyhnutných činnostiach v minulosti. Lukostreľba napríklad pre získavanie jedla a jazda na koni ako nevyhnutnosť pre prepravu. Dnes tieto činnosti existujú najmä ako šport, kde súperia medzi sebou ľudia v zbieraní bodov alebo dosiahnutí lepšieho času.
My sme sa v rámci jedného odvetvia kynológie minulý rok rozhodli, že sa vyberieme opačným smerom a založíme tradíciu súťaže Pressburg-Rohrbach Dog Cup. Súťaž pre psovodov záchranárskych psov, v ktorom nepôjde len o body a sekundy, ale najmä o dobovú atmosféru, priblíženiu sa realite začiatkom 20.storočia a zábave, ktorá častokrát musí ísť do úzadia v čase ostrých pátračiek.
14. – 15. septembra sme zorganizovali už druhý ročník Pressburg-Rohrbach Dog Cup-u 2019, ktorý sa ako minulý rok konal na výcvikovom trenažéri v Rohožníku (Rohrbach), pár kilometrov severne od Bratislavy (Pressburg). Súťaže sa zúčastnilo takmer 30 psov a psovodov zo Slovenska a Česka. Pre psích začiatočníkov sme prichystali v sobotu vyhľadávanie v ruine a v nedeľu na ploche (les). Pre starších a skúsenejších sme si nachystali nočné hľadanie v ruine.
V sobotu a nedeľu doobeda sme sa teda preniesli do minulosti. Psovod sa musel najprv obliecť do dobového oblečenia, či už to bol protichemický oblek s plynovou maskou, alebo pechotná prilba a na ramenách niesť nosítka pre ranených. Nakoľko v minulosti ľudstvo nepoznalo žiadne kompozitné materiály alebo ľahké zliatiny, tak si každý psovod vyskúšal, že pobehovať po lese s nosítkami a prilbou na hlave, nebola žiadna selanka. Ešte si k tomu pripočítajte, že vás váš pes prvý krát v živote vidí v plynovej maske a šuštivom protichemickom obleku. Výbuchy smiechu, sípavé dýchanie od vyčerpania a psy čo robia všetko ostatné, len nie to čo na tréningoch, sa striedali jedna radosť. Okrem tradičného vyhľadania figuranta bola v sobotu prichystaná prekážková dráha s nástrahami pre psovoda a psa. A v nedeľu, aby sa zapotil aj psovod, sme si nachystali figurantku s priestrelom krku. Bolo nevyhnuté poskytnúť prvú pomoc a odvrátiť tak blížiacu sa smrť. Ako povedali samotní účastníci, dobehnúť s oceľovými nosítkami k lesu, v polokašlaní a predýchavaní posielať psa hľadať a potom ešte podať prvú pomoc, bolo ozaj náročné, ale zároveň aj poučné.

Pre starších psov so skúškami sme v sobotu večer nachystali naozajstnú výzvu. Rozmiestnenie figurantov určila naša členka Dáša Baňárová, ktorá na druhý deň odchádzala na majstrovstvá sveta záchranárskych psov v Paríži. Aby sme psov a psovodov naozaj vyskúšali, tak sme ako figuranta použili aj dieťa, dvaja figuranti boli neďaleko od seba a do ruiny sme pridali návnadu vo forme nedostupnej konzervy s jedlom, napachované oblečenie a najmä deku na ktorej týždeň spávala aktuálne hárajúca sa fena. To všetko v tme a s obmedzeným pohybom psovoda. Po súťaži sme psovodov informovali o figurantoch, úkrytoch a nástrahách a tak sa zo súťaže stal aj menší tréning, kedy si psovodi vedeli uvedomiť správanie sa psov a do budúcnosti myslieť aj na rôzne netradičné postupy.

Pressburg-Rohrbach Dog Cup 2019 sme ukončili v nedeľu poobede, kedy sme víťazom rozdali ceny a poďakovali za účasť. Veríme, že sa uvidíme opäť v budúcnosti, kedy si pre účastníkov pripravíme ďalšie dobové výzvy plné nečakaných situácií.

Z našej organizácie sa Z. Mraviková s Rinom umiestnili na prvom mieste v kategórii Ruina začiatočník a S. Deáková s Gejzou na druhom mieste v tejto kategórii. S. Deáková sa zároveň umiestnila aj na treťom mieste v kategórii Les začiatočník. K. Kuľhová s Atreiom skončili na 4. mieste v kategórii Nočné vyhľadanie a Katka zároveň obsadila aj tretie miesto v disciplíne Záchranársky viacboj – senior.

Za podporu ďakujeme Bratislavskému samosprávnemu kraju, ktorý túto súťaž finančne podporil a sponzorom, ktorí venovali ceny do súťaží: Labanato.sk , Doglife.sk , Levanduľa zo Záhoria, Petissimo.sk, Chovateľské potreby B&F, pelikan.sk .

T. Mihok

Comments are closed.