2010 – 2012

2012

BKZB ako súčasť DHZ Rusovce

Na základe našej dlhodobej spolupráce s Dobrovoľným hasičským zborom v Rusovciach a v snahe vytvoriť komplexnú zásahovú jednotku, ktorá by bola schopná v prípade potreby pomôcť pri hromadnom nešťastí, sme od januára 2012 vstúpili do DHZ Rusovce ako kynologická jednotka. Dúfame, že tento krok nám pomôže plnohodnotne sa začleniť do dobrovoľného záchranného systému a otvorí nám nové možnosti spolupráce nielen s DHZ Rusovce, ale aj ostatnými dobrovoľnými hasičskými zbormi u nás aj v zahraničí. Ďakujeme za srdečné prijatie v DHZ a tešíme sa na našu ďalšiu spoluprácu.


Seminár IPOR a orientácia v teréne 1/2012

Začiatok roka sme naštartovali seminárom (21.1.2012) o zmenách v novom skúšobnom poriadku IPOR, ktoré vstúpili do platnosti 1.1.2012.  Prednášali a so svojimi skúsenosťami sa delili Dáša Baňárová a Hela Pavlíková, ktoré absolvovali podobný seminár v novembri 2011 v Brne s medzinárodným rozhodcom Pavlom Šabackým. Na seminári sa zúčastnilo 13 členov a sympatizantov BKZB a svoju klubovňu nám k dispozícii poskytli dobrovoľní hasiči z DHZ Rusovce. Po zhruba dve hodiny trvajúcej diskusii o medzinárodnom skúšobnom poriadku, sme plynule prešli na teóriu orientácie v teréne, ktorú si zobral na starosti Matúš Nešťák. Po teoretickej príprave nás čakajú ešte praktické ukážky ako z IPOR skúšobáku, tak aj z orientácie.


Tréning praktického vyhľadania 4.3.2012

Od roku 2012 sme do nášho plánu akcií zaradili aj pravidelné tréningy praktického vyhľadania. Prvý zo série týchto tréningov sme absolvovali 4.3.2012 v úplne novej ruine. Na obrovskej ploche plnej polozrúcaných budov a sutín sme si vyskúšali simulovaný zásah pri hromadnom neštastí. Dve pátracie skupiny – prvá v zložení Lenka Jányová, Beata Hideghétyová a Matúš Nešťák, druhá v zložení Helena Pavlíková a Veronika Vyčítalová – si vyskúšali podmienky reálnej pátracej akcie, vrátane rádiokomunikácie, či práce s buzolou. Postup prác, rozdelenie terénu, komunikácia s vysielačkami a označovanie nálezov prebiehali podľa platných smerníc INSARAG-u a inšpirovali sme sa aj „Metodikou sutinového vyhledávání“ platnou u našich českých kolegov. Jednotlivé tímy sa viac či menej úspešne popasovali s týmito náročnými úlohami, každopádne cenná skúsenosť to bola nielen pre tých čo hľadali ale aj pre tých, ktorí sa zúčastnili ako pozorovatelia. Takéto tréningy pomôžu zvýšiť pripravenosť našich psov aj psovodov v prípade reálnej pátracej akcie a preto v nich budeme určite pokračovať počas celého roka….takže tešíme sa na ďalší.

   

Víkendové sústredenie Brno 3/2012

16. – 18.3.2012 sme dostali príležitosť navštíviť našich kolegov z Kynologickej Záchrannej Jednoty ČR v Brne. Ponúkli nám možnosť prísť si potrénovať, vymeniť skúsenosti, spoznať nových ľudí a nabrať inšpiráciu do našich ďalších tréningov.

V piatok sme začali z ostra hneď po príchode nočným vyhľadaním na ploche. V sobotu ráno nasledoval presun do bývalej Zbrojovky v Brne, kde sme podelení do niekoľkých skupín aj s našimi českými priateľmi objavovali „krásy“ a zákutia nekonečných priestorov bývalých výrobných hál. Trénovalo sa na dve kolá, každé kolo v inej časti Zbrojovky, takže psy dostali zabrať aj pri neustálom presúvaní sa, nakladaní a vykladaní. Náročné úkryty občas zamotali starším psom hlavy, ale nakoniec sa všetci úspešne vysporiadali aj s tými najťažšími. Mládežníci naopak bez najmenších problémov prekonávali všetky „nástrahy“, ktoré sme im nachystali.

Po krátkom oddychu na nás čakal nezabudnuteľný a jedinečný zážitok, keď sme mali možnosť šteknúť si v jaskyni kúsok nad Brnom.  Tam sme v úplnej tme potrápili nosy našich havkáčov a otestovali ich odvahu.

Sobotný večer patril ako obvykle zoznamovaniu, debatkám, vínku a dobrej papanici, ktorú pre nás nachystali naši hostitelia.

V nedeľu sa časť našej výpravy vybrala opäť do ruín Zbrojovky a druhá časť vyskúšala prekážky na cvičáku KK Zetor. Najzaujímavejší bol nový tunel, ktorý od tohto roku bude na IRO skúškach. Dáša s Lafe mala česť nechať si posúdiť poslušnosť a obratnosť medzinárodným rozhodcom Pavlom Šabackým, my ostatní sme si vďaka tomu mohli pozrieť kompletnú poslušnosť podľa nového IPOR. Prediskutovali sme nové prevedenie skupinky osôb, ako aj cvik ovládateľnosti na diaľku, ktorý je v skúšobáku úplnou novinkou.

Po poslušnostiach nasledoval presun na plošné vyhľadanie a nakoniec sme si čas našli aj na stopy. Naši štvornoháči náročný program zvládli na jednotku, prekvapením boli najmä mladí a začínajúci psi, ktorí svoj prvý „pracovný“ víkend odpracovali ako profíci. Ďakujeme celému tímu KZJ ČR za možnosť prežiť nezabudnuteľný víkend, Soničke Šabackej za ochotu, pomoc a dobré rady, Marcelke Rezkovej za to, že nám ochotne robila sprievodcu počas celého nášho pobytu a Šárke Chmelovej za jaskynné dobrodružstvo 🙂 Veľmi veľmi sa tešíme aj nabudúce …

http://tyco.rajce.idnes.cz/Brno_16_-_18._03.2012_na_KK_ZETOR/


Rozširujeme našu pôsobnosť …

BKZB rozširuje svoju pôsobnosť aj mimo Bratislavy… V nedeľu 18.3. časť našej brigády pod vedením Matúša Nešťáka usporiadala tréning v Seredi, ktorého sa zúčastnili aj psovodi – začiatočníci zo Serede a okolitých obcí. Pred tréningom ešte stihli Matúš a Lenka porozprávať o záchranárčine na cvičáku v Seredi, potom sa už presunuli aj so siedmymi novými adeptami na novú ruinu. Ruina mala rozmer cca 20×70 m a trávnatá plocha okolo ruiny mala veľkosť asi 260×170 m. Ruina bola tvorená obvodovými múrmi s prepadnutým stropom a strechou do vnútra budovy. Vnútro ruiny tvorili kvádre väčších rozmerov a náletové dreviny. Pohyb bol veľmi náročný s nevyspytateľným pohybom vzduchu. Všetkým zúčastneným sa páčilo, takže sa určite vidíme aj na niektorom ďalšom „zahraničnom“ tréningu v Seredi alebo blízkom okolí 🙂

http://luciq.rajce.idnes.cz/120318_zachrana-Sered/


 Majstrovstvá Rakúska podľa IPO R – Villach 23.-25.3.2012

Z pozície náhradníkov sme sa dostali do  štartovnej listiny a plní nedočkavosti sme vyrazili do Villachu. Bola to naša prvá previerka po zmene skúšobného poriadku. Chester sa zaradil do zoznamu podľa FLB a Laffe si išla odskúšať  ruinu RH TA.

V piatok nás čakala poslušnosť a to hneď za sebou pod prísnou kontrolou Astrid Laner z Talianska. Ako prvá nastúpila Laffe. Poslušnosť a obratnosť v jednej jednotke zvládla celkom dobre, až na stratu koncentrovanosti pri chôdzi, ktorú sme si vylosovali ako poslednú. Najväčším problémom bol rottweiler v skupinke osôb.  Ale aj napriek tomu bola to druhá najlepšia poslušnosť v kategórii TA, dostali sme 89 bodov.

Chester prišiel na radu hneď po nej, ten už vedel o čo sa jedná. Vždy nám prospeje, ked ide ako prvý do odloženia. Trocha napätia z neho opadne, tak tomu bolo aj teraz. Za neustáleho kvíkania som sa od neho vzďalovala. Poradie cvikov bolo celkom dobré, chôdza ako pri Laffe posledná.  Tentokrát sa rozhodol trochu sa pohrať pri ovládateľnosti na diaľku. Cestou ku kuželu si to prudko zvrtol doľava a vyrazil na prvý stôl podľa svojho rozhodnutia. Dobre zareagoval na povel ľahni už keď bol  2 metre od kužela smerom tahet. Potom už všetko pokračovalo podľa odlosovaného poradia. Konečných 94 bodov bolo pre nás výborným štartom.

Sobota bola v znamení Chesterovej špeciálky. Terén bol neznámy, podľa správ z predošlého dňa veľmi nepríjemný hlavne pre psovodov .  Krátkou chôdzou sme sa dostali k štartu, kde nás čakala pani rozhodkyňa Resi Gerritsen  z Holandska. Rozhodla sa, že si dá ešte kávičku s koláčikom, takže musíme čakať. Mucha uviazaný o strom a ja usadená na pňoch stromov.  Chester podľa zvyklostí dostal do tlamy tlmič a išli sme na začiatok nášho spoločného pôsobenia.  Terén bol tak členitý, že nebolo inej možnosti ako postupovať po stredovej osi a vysielať Chestera na strany. Usporiadatelia vybrali  terén hodný MS, dosť prudké svahy po celej dlžke 300 metrov tak na pravo ako aj vľavo. Prvého figuranta sme sa dočkali asi po 150 metroch už dosť pre Chestera prehľadaného územia. Výhodou bola veľmi dobrá viditeľnosť, čiže už som dopredu vedela, že pracuje na figurantovi a tak som čakala na štekanie. To aj po chvíli prišlo, ale pri pohľade na kopec, ktorý musím zdolať sa mi zatmelo pred očami. So zaťatými zubami, aj kvôli boľavej ruke, som sa driapala po štyroch do kopca. Druhý pomocník ležal na hranici 300 metrov opäť na tom najprudšom kopci. Tretí figurant nedal na seba dlho čakať, ležal v dosť hustej smrečine, dá sa povedať priamo na pochodovej osi smerom dolu. Zabudla som napísať, že pohyb vzduchu nebol žiadny, Chester už prebeho vedľa neho asi na jeden meter, ale do nosa ho nedostal.  Konečne sme sa mohli vrátiť medzi civilizáciu. Pani rozhodkyňa bola Chesterovou prácou veľmi nadšená, škoda jeho prieniku pod celtu pri druhom figurantovi. Za našu prácu sme dostali 188 bodov. Musím povedať že som veľmi hrdá na Muchu, lebo obehať (oblietať)tak náročný terén nebola sranda.

V nedeľu o 12,10 nás čakala ruina na mieste vyhradenom pre stavebný odpad. Rozhodca z Japonska bol veľmi príjemný, asi preto že sme si nerozumeli ani slovo. Ale tlmočník vedel o čo ide. Dvaja figuranti založení na ploche plnej odpadu, betónových skruží….čakali na odhalenie. Laffe, samozrejme nezabudla prebádať aj územie navyše. Prvý figurant nás čakal pod plechovou strieškou asi vo výške 2,5 metra. Štekanie prišlo asi po 3 minútach hľadania.Druhý figurant ležal v betónovej skruži zavretej plastovým krytom. Jednoduché na pohľad. Po vyprostení druhého figuranta k nám pristúpil tlmočník a pýtal sa nás ako by sme pokračovali. Vedela som kde ešte Laffé neprehľadala ruinu, tak sme pokračovali v prehľadávaní. Až na pokyn rozhodcu sme prerušili prácu. Laffe dostala za slabšiu štekačku ohodnotenie 150 bodov, ale spokojné sme odchádzali so skúškou vo vrecku.

Dáša Baňárová

http://mucha3.rajce.idnes.cz/Villach_otvorene_majstrovstva_Rakuska_23.-25.3.2012/


RRT Induction Course 30/03/2012 – 01/04/2012, Slovenská Ľupča

Posledný marcový víkend sa šiesti naši členovia zúčastnili úvodného kurzu Rapid Response Teamu Asociácie samaritánov SR. Školiteľmi boli záchranári, ktorí už majú za sebou reálne misie v zahraničí aj na Slovensku. Náročný trojdňový program sme zvládli viac, či menej úspešne, každopádne pre všetkých z nás to bola nenahraditeľná a jedinečná skúsenosť. Množstvo praktických rád, ako aj cvičenia rádiokomunikácie a orientácie v teréne, majú pre nás obrovský význam z hľadiska praktického nasadenia našich psov. Okrem toho, že sme upevnili tímového ducha, sme konečne získali konkrétnu a jasnú predstavu o dianí na záchranných misiách, čo bude mať výrazný dopad na smerovanie našich tréningových aktivít. Kurz bol iba úvodom do náročného procesu zaradenia do RRT, čakajú nás ešte ďalšie kurzy a cvičenia, na ktoré sa, aj napriek ich náročnosti, už teraz tešíme.

https://www.facebook.com/falconry4you/media_set?set=a.3265510051035.139129.1665787590&type=3


Pátracia akcia Radobica 22.4.2012

Dňa 22.4.2012 sa členovia BKZB zúčastnili pátracej akcie v okolí obce Radobica po nezvestnom 45 ročnom mužovi. Pátranie prebiehalo v spolupráci s viacerými dobrovoľnými záchranárskymi organizáciami (DHZ Pole Trnava, Orava Rescue System, Mestský hasičský zbor Martin, BBHS,SAR DA,…). Akcie sa zúčastnilo približne 130 záchranárov, 30 psov a 50 ks rôznej techniky. Z Bratislavskej kynologickej záchranárskej brigády sa pátrania zúčastnilo 11 ľudí a 10 psov.
Pátranie začalo o 9:30 zvolaním veliteľov jednotlivých skupín, kde podali hlásenie o stave, množstve ľudí, psov a techniky svojej skupiny. Následne sa presunuli do obecného úradu, kde nasledovalo pridelenie jednotlivých zón prehľadávania pátracím skupinám. Po rozdelení sa velitelia hlásili na štábe, kde sa k ich skupinám pridali
členovia ORS a miestny obyvatelia. Potom nasledoval odchod na jednotlivé pracoviská.
Po ukončení prehľadania pridelených zón sme sa vrátili na základňu, kde nám bola pridelená ďalšia zóna, ktorá sa nachádzala niekoľko km od obce Radobica. Na pracovisko nás odviezli členovia DHZ Pole na ich
technike. Po prehľadaní lokality bolo pátranie ukončené o 17:00.
Skupina BKZB prehľadala územie o rozlohe približne 4 km2 ktoré v prevažnej miere bolo horského charakteru ale aj časť obce Radobica (kôlne, studne, vodomerné šachty, opustené obydlia,…).
Pátranie po hľadanej osobe bolo síce neúspešné, ale poukázalo na výbornú koordináciu a spoluprácu dobrovoľných záchranárskych organizácií, ktoré dokázali veľmi profesionálne a efektívne prehľadať obrovskú časť územia.

Matúš Nešťák

Správa Orava Rescue System

 

Muž bol obesený, pitva vylúčila cudzie zavinenie smrti.

RADOBICA. Pátranie po nezvestnom 46-ročnom Petrovi Kollárovi z Radobice neskončilo šťastne. Jeho mŕtve telo našli v lesnom poraste.

„Muž bol obesený. Zdravotno-bezpečnostná pitva vylúčila cudzie zavinenie smrti,“ informovala trenčianska policajná hovorkyňa Elena Antalová.

Radobičan bol nezvestný od 7. apríla. V tento deň pred obedom ho naposledy videl jeho brat v pohostinstve. Peter si vtedy kúpil energetický nápoj a odišiel. Domov však už nešiel.

štvrtok 3. 5. 2012 16:51 | Marián Kucman

Čítajte viac: http://prievidza.sme.sk/c/6362153/nezvestneho-petra-nasli-mrtveho-v-lese.html#ixzz2macDXsTn


 „Budem záchranárom“ 28.4.2012 – Bratislava, Tyršovo nábrežie

O akciách, ktoré sme ako BKZB organizovali, či sme sa nich zúčastnili, som napísala už veľa článkov. Väčšinou to bolo jednoduché, stačilo napísať kde sme boli a čo sme tam robili, pridať zopár fotiek a článok bol na svete. Dnes mám písať o akcii „Budem záchranárom“, ktorú sme spolu s ostatnými dobrovoľnými záchrannými zložkami organizovali poslednú aprílovú sobotu na Tyršovom nábreží v Bratislave. Ak by som zvolila bežný postup pri písaní článkov – teda kde sme boli a čo sme robili – ani zďaleka by som nevystihla to, čo sa nám v tú sobotu podarilo uskutočniť.

Akcia bola primárne určená deťom z krízových centier v Bratislave, pre ktoré sme chceli pripraviť celodenný program plný hier a zábavy, a okrem toho pre ne vyzbierať aj zopár peniažkov na prilepšenie. Na základe spätnej väzby od vychovávateľov a samotných detí, si myslím, že cieľ bol splnený. Deti sa zabavili, odniesli si okrem zážitkov aj plné tašky hračiek a knižiek, a snáď aj zopár vedomostí z oblasti záchranárstva.

Ale ďalším, a pre mňa možno aj dôležitejším rozmerom tejto akcie, bolo niečo iné:

Zistenie, že aj dnes sa nájde plno ľudí, ktorí sú schopní bez nároku na odmenu, či zisk pomôcť a prispieť na dobrú vec.

Zistenie, že je stále dosť ľudí, ktorí si aj napriek svojej pracovnej vyťaženosti a popri starostlivosti o svoju vlastnú rodinu, nájdu ešte čas venovať sa a pomáhať deťom, ktoré nemajú ľahký život.

Zistenie, že aj napriek rozdielom v názoroch, sme schopní spojiť sa a ťahať za jeden povraz, ak ide o dobrú vec.

Zistenie, že „záchranárčina“ je hlavne o srdci a presvedčení, a že dobrovoľní záchranári sa môžu kedykoľvek rovnať tým profesionálnym. A čo nám možno chýba na technike a vybavení, vieme dohnať práve tým srdiečkom, zapálením pre vec a ochotou ísť kedykoľvek a kamkoľvek, kde je potrebná naša pomoc.

Tento deň bol pre mňa veľkou lekciou do života, ktorú si dúfam budem pamätať dlho. Pomohol mi nájsť znova vieru v ľudí a presvedčil ma, že aj v dnešnej dobe sa oplatí bojovať za dobrú vec, a že ešte stále sa nájdu ľudia, ktorí budú bojovať spolu so mnou. Snáď si podobné pocity odnieslo okrem mňa aj zopár ďalších ľudí…Ak áno malo to celé zmysel a viem, že budúci rok ideme do toho znova.

Štandardným postupom pri písaní článkov sa nedá vystihnúť celková atmosféra a význam tejto akcie. Preto kto nebol, môže ľutovať. Ja ďakujem za možnosť byť súčasťou tohto výnimočného dňa, ďakujem všetkým, ktorí sa postarali o skvelú atmosféru a všetkým, ktorí pomohli materiálne, aj finančne. Milí priatelia bolo mi cťou byť s Vami pri tom a veľmi, veľmi sa teším nabudúce.

PS: Na príprave akcie sa podieľalo takmer 50 členov dobrovoľných záchranných zložiek – Bratislavskej kynologickej záchranárskej brigády, Asociácie samaritánov SR, DHZ Trnava Farárske Pole, DHZ Rusovce, Slovenského červeného kríža a Slovenskej asociácie psích terapeutov. Vyzbieralo sa cca 230 EUR, ktoré poputovali na pomoc trom krízovým centrám v Bratislave – KC Budatínska, KC Dúha a KC Maják nádeje. Podarilo sa zozbierať aj veľké množstvo hračiek, kníh a iných darov, ktoré pomôžu spríjemniť život deťom v krízových centrách.

Naša vďaka patrí sponzorom: Metaling spol. s r.o., Peter Roth a pani Michaela Beňušková Rothová, ATE spol. s r.o., TOI TOI & DIXI spol. s r. o., McDonald’s, dm drogerie markt, Helenke Guoth, Zuzke Královej, p. Nedičovej, MUDr. Darine Štúrovej, Ivanke Kazíkovej, Janke Trškovej, Beate a Tiborovi Vlníkovým, p. Eve Verešovej, ZŠ F.E. Scherera v Piešťanoch, ktorej žiaci urobili zbierku hračiek a kníh, a výbornej country kapele Môže byť…, ktorá bez nároku na honorár odohrala skvelý koncert.

Iveta Lipovská

http://luciq.rajce.idnes.cz/120428_Budem-zachranarom/

http://biber.rajce.idnes.cz/Budem_zachranarom/


Ukážky výcviku záchranárskych psov

V mesiacoch apríl až jún 2012 sme sa zúčastnili viacerých akcií kde sme prezentovali záchranársku kynológiu.

16.4. sme opäť navštívili SOŠ v Ivanke pri Dunaji, konkrétne budúcich kynológov, ktorým sme ukázali a porozprávali niečo málo o výcviku záchranárskych psov.

19.5. sme si spolu so Združením Nádej sclerosis multiplex pripomenuli svetový deň sklerózy multiplex. Na základe pozvania SAPT sme na podujatí Deň Nádeje – Krok so sclerosis multiplex na Hviezdoslavovom námestí v BA predviedli časť zo schopností našich psov.

26.5. sme pre skupinu deti, ktoré absolvovali vzdelávací kurz vrámci programu Moonlight Camp predviedli na hasičskej zbrojnici v Petržalke ukážky poslušnosti a vyhľadávania. Deti boli nadšené predovšetkým so schovávania v krabiciach, pre veľký záujem sme boli nútení schovávať do jednej krabice tri deti naraz 😀

13.6. sme navštívili trošku staršie deti na súkromnom SOU Bieloruská 1, kde sme okrem poslušnosti a obratnosti vyskúšali aj vyhľadanie osôb priamo vo vnútri školy.

http://bkzb12.rajce.idnes.cz/Den_nadeje_-_Krok_so_sclerosis_multiplex_19.5.2012/


Mimoriadna situácia v Rusovciach 8.6.2012

Scenár hodný akčného filmu bol podkladom pre medzinárodné takticko – súčinnostné cvičenie jednotiek civilnej ochrany 8.6.2012 v Rusovciach. Úlohou bolo preveriť funkčnosť a akcieschopnosť jednotiek CO spolu so zložkami IZS, ich spoluprácu a riadenie. Takže už po dvanástykrát sme sa stretli pri  riešení situácií, kde ako obyčajne nechýbala improvizácia a drobné “záškodnícke” vložky, čo takéto cvičenie robí zaujímavejším.

Ohlásený prechod štátnej hranice nelegálnymi migrantmi,  ktorí ako sa neskôr zistilo, boli teroristami bol začiatok policajnej akcie. Ozajstná naháňačka, teroristi sa zabarikádovali v objekte výcvikového strediska. Paralizujúci plyn, výbuch granátu a nastupujú jednotky CO. Prieskumná jednotka po nutnej príprave zisťuje, že páchatelia sú zasypaní. Po odsaní plynu nastupuje kynologická brigáda spolu s políciou, psy označujú úkryty páchateľov, vyslobodzovacia jednotka odovzdáva živých, ale zranených páchateľov polícii. Vynášajú na nosidlách štvrtého – exitus. Piaty mimo objektu zatiaľ v snahe odpútať pozornosť zapaľuje auto, signál pre hasičskú jednotku, ktorej zlyháva technika priamo na požiarovisku, rýchlo nastupuje ďalšie zásahové vozidlo a spoločne uhasia vozidlo. Páchateľ je už v rukách polície, zatiaľ čo ostatní sú ošetrovaní zdravotníckou jednotkou a po ošetrení odvádzaní políciou.   Ďalší dvaja páchatelia medzitým obsadzujú základnú školu, deti berú ako rukojemníkov. Krízový štáb ktorý zasadá od začiatku rozhoduje o evakuácii školy. Policajnému vyjednávačovi sa podarí presvedčiť únoscov o prepustení rukojemníkov a po podpise vedúceho štábu sa začína evakuácia školy. Tri zranené deti sú ošetrené priamo pred školou a kým deťom sústredeným na evakuačnom stredisku predvádzajú záchranárski psíci nevšedné kúsky hasiči spolu s políciou prehliadajú školu a zisťujú, že je “čistá”. Cvičenie končí, deti stihnú bez zjavného nadšenia ešte písomku z chémie.

Keďže vyjadrenia zástupcov obvodného úradu a civilnej ochrany boli viac ako pozitívne, úplným právom ďakujeme prieskumnej a vyslobodzovacej jednotke OHZ Dúbravka, hasičským jednotkám z Mosonszolnoku a OHZ Petržalka, evakuačnej jednotke OHZ Čunovo, zdravotníckym jednotkám OHZ Rusovce a OHZ Petržalka, jednotke núdzového stravovania OHZ Rusovce, Bratislavskej kynologickej záchrannej brigáde, Slovenskému červenému krížu, OO polície Rusovce, ÚOU Polície, Mestskej polícii za zvládnutie úloh cvičenia a predvedený výkon.

Autor: Viktor Chalás

Zdroj: http://dhz.rusovce.info/?p=235&show=slide&pageid=235&nggpage=3


FTX Pieniny 7. – 9.6.2012

Prvé spoločné cvičenie BKZB, ASSR a ASBŐ

FOTKY Z AKCIE

http://www.pluska.sk/regiony/vychodne-slovensko/po-veternej-smrsti-spisi-pomahaju-aj-rakuski-samaritani.html?fb_comment_id=fbc_10151027241104734_23099011_10151029371759734#f3c443cbe8

http://www.topky.sk/cl/1000078/1313164/Krv-a-krik-na-zeleznici–Takto-vyzera-cvicenie-zachranarov

http://www.zivotpo.sk/clanky/clanok/35306/zachranne-zlozky-cvicili-nasadenie-pri-uniku-nebezpecnej-latky/

http://tyco.rajce.idnes.cz/FTX_fotky_z_vyhladania_na_hrade/


Tréningové sústredenie Lešť 11. – 15.6.2012

V dňoch 11.06. až 15.06.2012 sme sa zúčastnili spoločného cvičenia v objektoch vojenského obvodu Lešť spolu s CCES, PZŽ a Políciou. Mali sme možnosť trénovať vo viacerých ruinách, opustených budovách, ako aj rumoviskách. Tréning bol zameraný na vyhľadávanie zavalených a nedostupných osôb. Psy sa museli vysporiadať nie len s rozľahlými budovami, ale aj tmavými priestormi pod nimi. V spolupráci s Políciou sme mali možnosť vyskúšať reakcie psov na mŕtvolné pachy.

Fotogaléria: http://cces.sk.data7.websupport.sk/?page_id=518


Na palube jednorožca 16.6.2012

Vyvrcholením projektu Moonlightcamp bol happening v Sade Janka Kráľa v Bratislave, 16. júna 2012. Záštitu nad projektom prevzala poslankyňa Európskeho parlamentu pani Monika Flašíková Beňová a starosta mestskej časti Petržalka pán Vladimír Bajan. Cieľom „happeningu“ bolo pripraviť pre širokú verejnosť príjemne a užitočne strávený čas rodičov a starých rodičov s deťmi. Pre deti bolo pripravených 12 stanovíšť s ukážkami prác Policajného zboru, Slovenského Červeného kríža, Hasičského a záchranného zboru, Horskej služby a samozrejme BKZB. Formou súťaží si deti mohli vyskúšať zručnosti na rôznych miestach parku pri rozmanitých atrakciách. Každé dieťa sa pri príchode zaregistrovalo, dostalo hraciu kartu do ktorej zbierali pečiatky po absolvovaní každého zo stanovíšť. Po absolvovaní všetkých sa hracia karta dostala do žrebovania tomboly o vecné ceny a okrem iného aj 20 pobytov v letnom desaťdňovom zážitkovom tábore vo Vysokých Tatrách.

Na centrálnom pódiu sa vystriedali okrem známych umelcov aj absolventi kurzu herectva a priestor dostali aj vybrané detské súbory. Počas „happeningu“ absolventi kurzu Prvej pomoci predviedli ukážku zásahu Integrovaného záchranného systému v spolupráci s profesionálmi.

Na našom stanovisku sme pre deti pripravili rôzne aktivity súvisiace so záchranárskou kynológiou. Pre najmenších to bolo vyfarbovanie loga, či skladanie puzzle s motívom nášho loga. Pre starších sme pripravili vedomostné otázky týkajúce sa záchranársych psov. Malí aj veľkí si mohli okrem toho aj skúsiť preliezť cez tunely, ktoré sa používajú pri výcviku a vyskúšať si tak, aké je to byť záchranárskym psom. No a samozrejme kto mal záujem, mohol sa skryť do krabíc a nechať sa nájsť záchranárskym psom.


Fotogaléria

http://bkzb12.rajce.idnes.cz/Na_palube_jednorozca_16.6.2012/

http://bkzb12.rajce.idnes.cz/Na_palube_jednorozca_2/

http://bkzb12.rajce.idnes.cz/Na_palube_jednorozca_-_cast_3/


I. Medzinárodné majstrovstvá záchranných zložiek vo varení kotlíkového guľášu 16.6.2012

Zaujal čínsky guľáš, ale vyhral pravý oravský

KRUŠETNICA. Sezóna guľášov je plnom prúde. Jaroslav Židek prijal pozvanie Oravského záchranného systému (ORS) a bol hlavným porotcom na I. Medzinárodných majstrovstvách záchranných zložiek vo varení kotlíkového guľášu. Okrem toho jeden aj navaril. Výsledok jeho práce si budete môcť pozrieť v známej kulinárskej relácii Nebíčko v papulke.

China team

Súťaže sa zúčastnilo 42 družstiev zo Slovenska, Čiech, Anglicka, Talianska. Veľkú pozornosť pútal exotický China team. Ich základnou surovinou bolo bravčové koleno. Pridali pol kila cesnaku, zázvor, špeciálny alkohol na varenie. Samozrejme, že nechýbala sójová omáčka. „Dali sme tam špeciálne bylinky priamo z Číny,“ povedal šéfkuchár Li Jing Po. Výsledok bol vynikajúci a Číňania získali špeciálnu cenu. Porota ocenila aj kuchárske umenie Talianov osobitnou cenou. Pochvalu dostalo aj družstvo ORS za držkový guľáš a boršč.

„Chceli sme dať dohromady záchranárov, ktorí počas roka nezištne pomáhajú ľuďom v núdzi. Spolu s ich rodinami si určite zaslúžia trochu oddychu a zábavy,“ povedal Igor Janckulík.

Obyčajný guľáš

Každý kuchár sa snaží navariť jedinečný guľáš. Aj preto sa na stoloch a neskôr v kotlíkoch objavili rôzne ingrediencie a doplnky. Porota mala ťažkú úlohu. Na štvrtom mieste skončili Rezbári Krušetnica, tretí boli kuchári z družstva Klibos Zákamenné, pred nimi Tlačiareň Kubík. Najlepší guľáš navarilo družstvo ORS Vons.

„Niektoré guláše boli výborné.“ Povedal hlavný porotca. „S tímami, ktoré ich navarili by som nerád súťažil. Latku je postavili veľmi vysoko.“
Pred jedným však „smeknul klobouk“ a Rýchlej záchrannej službe Námestovo udelil špeciálnu cenu.

Božena Horanová, zástupkyňa oceneného tímu ostala prekvapená. Ochotne prezradila recept. „Uvarili sme úplne obyčajný guľáš. Možno nám pomohlo to, že sme vo varili s láskou.“

MARTIN PAVELEK

Zoznam družstiev

Židek Jaroslav + Orava Rescue System, Orava Rescue System, ZŠ Krušetnica, ODI Námestovo, Šalene vychodňare (ORS Východ), Gabriele Taliansko, Spageto Amatero, China Team, Česká a Slovenská kávová asociace, Hasiči Námestovo, Rýchla záchranná služba Námestovo, Brezanskí gurmáni, ORS- Czech republic, Colná správa Martin, Polícia Dolný Kubín, ORS- ABADOS, J&K, MEDS Podbiel, KLIBOS Zákamenné, ORS-VONS, ELAP, MESNER, Potápači Námestovo, TOPSPIN Tvrdošín, FAMILY, Svišti, ORS-Tyrolsko, Horská služba na Slovensku, Dobrovoľní hasiči Zákamenné, Mestská polícia Bytča, Záchranná brigáda HaZZ Žilina, ORS Brezovica, Tatranská horská služba Vysoké Tatry, Záchranná služba Východ, Kynologická brigáda Bratislava, CRC Slovakia+GRUPA GOPR PL, Zlínska záchranná brigáda Czech, Tlačiareň Kubík, Klub psovodov záchranárov SR, Rezbári Krušetnica, Grobská chalúpka, Obecný úrad Krušetnica

Zdroj: http://www.oravars.sk/clanok/sk/Gulas-je-nebicko-v-papulke

http://luciq.rajce.idnes.cz/120616_Krusetnica-gulas/


Pes sympaťák 23.6.2012

Mestská časť Bratislava-Staré Mesto a občianske združenie Pes sympaťák so spoločnosťou Milki dog v sobotu 23. júna zorganizovali počas „Psieho dňa“ v Horárni v Horskom parku už 7. ročník súťaže Pes sympaťák. O titul súťažili nielen čistokrvné psíky, ale aj kríženci. Podujatie sa konalo pod zážtitou bratislavského primátora Milana Ftáčnika.

Do Horského parku zavítali súťažiaci i diváci už pred desiatou hodinou. Prichádzali rôzne psíky, či už čistokrvné alebo tie bez preukazu pôvodu, šteniatka alebo psí veteráni. Všetci si chceli zmerať sily vo svojich kategóriách a každý chcel vyhrať titul Pes sympaťák pre rok 2012. Súťažiaci ukázali, akí je medzi nimi a ich štvornohým priateľom vzťah, čo psík dokáže a s publikom sa podelili aj o to, čo pre nich ich psí miláčik znamená.

Víťazom sa stalo šteniatko kríženca Thasso

Spomedzi 50 prihlásených psích súťažiacich mohol byť celkovým víťazom len jeden. Pes sympaťák 2012 očaril prítomných svojimi bankytnými očami. „Je to kríženec huskyho a nevedno akého orieška. Je to najdúch, našli ho bezradného pobehovať medzi Košicami a Trebišovom. Mám ho dva mesiace, takže sa mi toho s ním nacvičiť ešte veľa nepodarilo. Myslím, že ľudí očarili najmä jeho krásne očká – typické pre huskyho,“ povedala majiteľka 7,5-mesačného Thassa – Miroslava Smolková z Bernolákova. Úspech ju prekvapil a, samozrejme, nesmierne potešil.

Ako vždy, ani tento rok nechýbala kúzelná kategória Dieťa a pes, kde najviac hlasov dostalo vystúpenie Ružinovčanky Sabinky Košíkovej a jej boder kólie Story.

Divákov zaujali policajné psy i dog military parkur

Na podujatí svoj výkon predviedli hneď ráno divákom aj policajné služobné psy z odboru kynológie a hipológie Prezídia Policajného zboru SR. Nechýbala ani prezentácia športovej kynológie od Bratislavskej kynologickej záchranárskej brigády, kde psíky predviedli dog military parkur. V teréne na nich číhali rôzne umelé i prírodné prekážky.

„Na rozdiel od klasického agility je dog military parkur kynologická aktivita, kde pes so svojím psovodom prekonáva prekážky na spôsob „military“ v čo najkratšom čase. Veľkou výhodou je, že sa tomuto športu môže venovať každý, kto má psíka, a to bez akýchkoľvek obmedzení,“ uviedla veliteľka brigády Iveta Lipovská. Súťažiaci o titul Pes sympaťák i prizerajúci ďalej videli ako prebieha práca s vodiacim psom a Marta Pelešová prezentovala reiki určené psom.

Rady na mieste rozdával psí psychológ Rudolf Desenský

Na podujatí nechýbal ani psychológ psov Rudolf Desenský. Mnoho prítomných ho vyhľadalo a neváhalo osloviť. Každému sa snažil poradiť a vysvetliť, ako správne postupovať.

Psíkov si všímal aj sám a ihneď rozpoznal, ktorý pes potrebuje pomoc. Podujatia sa zúčastnila napríklad aj psia slečna nemeckého ovčiaka Becky, ktorá, hoci je už v novom domove, potrebuje pomoc, nakoľko sa bojí cudzích ľudí. Aj jej majiteľom psí psychológ rozdal cenné rady.

Svoje otázky ohľadom zdravia, výživy, starostlivosti  účastníci konzultovali  s veterinárnym garantom súťaže MVDr. Vladimírom Pagáčom. Akcie sa zúčastnili aj viaceré útulky, prítomný bol aj psí vozíčkar psík Tuly.

Podujatia sa zúčastnilo mnoho psíkov. Niektorí si prišli zasúťažiť, iných premohla iba zvedavosť a prišli sa pozrieť na akciu Pes sympaťák do Horárne v Horskom parku.

Prítomní mohli obdivovať mnoho rozmanitých psíkov, či už čistokrvných alebo orieškov, mladých alebo  psíkov v pokročilom veku, psíkov zdravých, ale i s hendikepom. Psíkovia sa bez akýchkoľvek obmedzení mohli spolu zahrať, pobehali si v prírode a všetci spoločne strávili príjemný deň.

Viac fotografií z podujatia nájdete v Galérii

Zdroj: http://www.psisvet.sk/index.php/spravodajstvo/100-v-horskom-parku-sa-hladal-pes-sympatak

http://bkzb12.rajce.idnes.cz/Pes_sympatak_-_23.06.2012_Horsky_park/


Piešťanský oriešok 30.6.2012

Sobota,  30.6. 2012, Hudobný pavilón „Pod mušľou“, Mestský park Piešťany

V krásny, ba až extra tropický posledný júnový deň sa na poludnie začal ozývať mestským parkom v Piešťanoch štekot psíkov. „Čo to tu dnes bude?“,  kládli otázky okoloidúci na ľudí z piešťanského útulku.  Tí im odpovedali: „ 11. ročník PIEŠŤANSKÉHO ORIEŠKA“. Ide o súťaž psíkov bez rozdielu rasy, s PP aj bez. Súťaží sa v kategóriách PUPPY, JUNIOR, OPEN  a SENIOR. Každá z kategórií má svojho víťaza. Na konci súťaže sa vyhlasuje aj celkový víťaz – Piešťanský oriešok.

Na tejto akcii organizovanej piešťanským útulkom sa po prvýkrát zúčastnila aj BKZB, ktorú cez veliteľku, Ivetu Lipovskú, oslovila nová ašpirantka BKZB Lucka Valentovičová, ktorá sa spolupodielala na príprave Piešťanského orieška.  Na tejto akcii BKZB reprezprezentovali: Ivetka, Beátka, Matúš, Lenka, Lucka, a Matej spolu s ich štvornohými spoločníkmi. Po prvýkrát sa zúčastnila aj najmenšia „členka“ BKZB – malá Ninka :o)

Nakoľko priestor v piešťanskom mestskom parku bol dosť obmezený, BKZB sme okrem stánku s propagačnými materiálmi reprezentovali ukážkami poslušnosti a vyštekaním figurantov v krabiciach. Priestor vyhradený na ukážky bol  mimo pódia, na počet zúčastnených sa k nám prihrnul celkom slušný počet divákov, ktorý pre skúsených psov slúžili ako figuranti. Okrem BKZB program tvoril aj dogdancing a canisterapia. Nasledovalo občerstvenie v neďalekom bufete a večerné kúpanie psov vo Váhu.

Tak ako tento víkend začal v záchranárskom duchu, tak aj pokračoval nedeľným tréningom v neďalekom Hlohovci skúmaním novoobjavenej „ruiny“, ktorú využívajú policajní psovodi na výcvik psov.  Po tréningu sme sa všetci schladili znova vo Váhu a tým zavŕšili víkend v znamení BKZB.

Matej Šiška

http://bkzb12.rajce.idnes.cz/Piestansky_oriesok_30.6.2012/

http://luciq.rajce.idnes.cz/120630_Piestansky-oriesok/


Memoriál MUDr. Harineka 30.6.2012

Centrum Bratislavy bolo v poslednú júnovú sobotu dejiskom celoslovenskej súťaže Slovenského Červeného kríža v poskytovaní prvej pomoci. Dvadsaťdva družstiev si zmeralo sily na deviatich súťažných stanovištiach. Víťazom sa stalo družstvo z Banskej Bystrice, ktoré dosiahlo úspešnosť až 95%.

Slnečné, ale extrémne teplé počasie dalo zabrať nielen súťažiacim, ale aj organizátorom, rozhodcom a figurantom, našťastie to zvládli bez ujmy a jediné ošetrenia, ktoré bolo treba zvládnuť, boli tie nasimulované a šikovne namaskované tímom maskérov Slovenského Červeného kríža.

Témy stanovíšť boli pre súťažiacich do poslednej chvíle utajené, všetci však ocenili ich originalitu. Pred zrakom turistov ošetrovali zlomený členok turistke na Michalskej veži, oživovali topiaceho sa v Dunaji, postarali sa o bodné rany a otvorené poranenie hrudníka šermiarov na Hlavnom námestí. Pri Redute zachraňovali celú triedu anglicky hovoriacich študentov na čele s učiteľkou s podozrením na otravu potravou, resuscitovali, v pokojnej Čitárni Červený rak zasahovali po výbuchu fľaše s plynom. Na Rudnayovom námestí riešili poškodenie chrbtice cyklistu, na nábreží zasahovali pri dopravnej nehode, na Kapitulskej ulici ošetrovali infikované rany bezdomovcom, no popri tom si museli všímať sprievodné drobnejšie aj vážnejšie prípady.

Ako sa vyjadrila rozhodcovská jury, úspešnosť družstiev dobrovoľných záchranárov SČK potvrdila vysokú úroveň ich zručností, čo im dáva motiváciu na sebe ďalej pracovať a približovať sa tak k profesionálom.

Víťazné družstvo súťaže bude reprezentovať Slovenský Červený kríž na európskej súťaži v poskytovaní prvej pomoci FACE 2013.

Zdroj: http://www.redcross.sk/co-robime/prva-pomoc/sutaze-prvej-pomoci/

BKZB sa ako jedno z oddychových nesúťažných stanovísk postaralo o krátke zrelaxovanie teplom zmorených súťažných družstiev. Ukázali sme niečo z práce záchranárskych psov, posedeli, podebatovali a na lukratívnom mieste na Vajanského nábreží, poslúžili aj ako atrakcia pre dovolenkujúcich turistov.

http://bkzb12.rajce.idnes.cz/Memorial_MUDr._Harineka_-_Stanoviste_BKZB_30.6.2012/

http://mucha3.rajce.idnes.cz/harinek/


Deň detí Kittsee 1.7.2012

V nedeľu 1.7.2012 sme boli pozvaní s Chesterom do Kittsee, urobiť ukážky z poslušnosti a vyštekania nezvestnej osoby. V Kittsee sa konal v tento deň Sviatok detí, boli pozvané známe osobnosti kultúrneho sveta a celé to uvádzal známy moterátor Peter Rapp.  Na ploche 10x10m sme predviedli zopár cvikov poslušnosti, synchrónnu ovládateľnosť dvoch psov jedného psovoda, zopár špeciálnych cvikov záchranárskej kynológie, nechýbali ani kúsky konkurujúce cirkusantským predstaveniam a samozrejme ani vyštekanie ukrytej osoby. Aj napriek veľkej horúčave psy predviedli výborný výkon, divákom sa to páčilo a nešetrili potleskom. Na záver sme od viceprimátora Kittsee prevzali bohaté sponzorské dary. Večer sme sa ešte vrátili do hlavného stanu akcie a podľa reakcii ľudí sa naše vystúpenie stretlo s veľkým úspechom. Tí čo neboli ľutovali, tí čo nás videli rozprávali.

Dáša Baňárová

http://mucha3.rajce.idnes.cz/Kittsee-_Kindertag_1.7.2012/


Medzinárodné výcvikové sústredenie záchranárskych psov, Malacky 18. – 22.7.2012

Bratislavská kynologická záchranárska brigáda (BKZB) organizovala 18. až 22. júla 2012 v priestoroch výcvikového strediska Hasičského a záchranného zboru v Malackách štvordňový letný výcvikový tábor záchranárskych psov s medzinárodnou účasťou.

Sústredenia záchranárskych psov v Malackách si už stihli spraviť dobré meno aj medzi mnohými zahraničnými kynológmi. Minulý rok sa pre veľký záujem organizovali tieto sústredenia trikrát a zúčastnilo sa ich spolu viac ako 100 dobrovoľných záchranárov z Českej republiky, Maďarska, Slovinska, Rakúska a samozrejme z celého Slovenska. Tento rok si svoje skúsenosti prišlo vymeniť približne 25 psovodov, ktorí docestovali zo západného Slovenska, z Moravy aj Rakúska.

Náročný program preveril schopnosti psov

Každý deň bol doslova „nabitý“ činnosťami. Účasť na nich však bola dobrovoľná. Nie všetci psi sú zvyknutí na taký intenzívny výcvik – byť celý deň na nohách, sústrediť sa a pracovať od rána do neskorého večera, preto si musel každý psovod rozvrhnúť svoje a najmä sily psa podľa vlastného uváženia a schopností.

Počas štyroch dní sme striedavo absolvovali skoro ráno pachové práce na stope, doobeda výcvik v ruinách (resp. schátraných opustených budovách bývalých kasární), výcvik zlaňovania ľudí aj psov na konštrukcii, ktorú nám zapožičali hasiči, tréning vyhľadania na ploche v zložitom teréne, výcvik poslušnosti na neďalekom cvičisku, teóriu a praktický tréning rádiokomunikácie pri vyhľadávaní, ako aj označovanie nálezov podľa medzinárodných smerníc INSARAG. A aby toho nebolo málo, v noci ešte nočný tréning vyhľadávania v opustených schátraných budovách.

Naozaj náročné 4 dni pre psa aj psovoda – keď človek nepracoval s vlastným psom, pomáhal s výcvikom tých ostatných. Avšak aj takáto záťaž je potrebná na zistenie možností psa i psovoda. Pri ostrých pátracích akciách je totiž nevyhnutné poznať vlastné limity, aby záchranári neohrozili seba a ani iných, no zároveň aby efektívne pomáhali pri hľadaní nezvestných osôb v rôznych terénoch a podmienkach.

Záchranárska kynológia ako koníček alebo poslanie?

Práca záchranárov – kynológov je časovo náročná, vyžaduje si odhodlanosť a obetavosť ľudí – či pri príprave psov alebo pri samovzdelávaní. Všetci trénujeme a pracujeme dobrovoľne, obetujeme svoj voľný čas na tréningy, školenia a ukážky práce záchranárskych kynologických tímov na rôznych podujatiach a školách. Často si berieme dovolenky a voľno v zamestnaní, aby sme mohli pomáhať pri vyhľadávaní nezvestných osôb.

Radi privítame nových nadšencov v našich kruhoch, ktorých práca a pomoc so psom zaujíma a chceli by si ju vyskúšať a neprekáža im, že odmenou za ich úsilie nebudú financie, ale úprimná vďaka či slzy šťastia ľudí, ktorým sa snažíme pomocou našich štvornohých priateľov pomôcť nájsť ich stratených blízkych.

Autori článku: Lucia Valentovičová, Iveta Lipovská
Zdroj: http://psisvet.sk/index.php/o-psoch/pracovne-psy/180-medzinarodne-vycvikove-sustredenie-zachranarskych-psov-v-malackach

http://luciq.rajce.idnes.cz/120719-22_LVT-Malacky/


Majstrovstvá Rakúska 10. – 12.8.2012, Bruck an der Leitha

10. – 12.8. sa v kúsok od slovenských hraníc konali Majstrovstvá Rakúska záchranárskych psov podľa FL B, T B a F B, kde Dáša Baňárová s Chesterom z Chotára obsadila v tvrdej konkurencii domácich pretekárov tretie miesto v kategórii FL B. Zároveň s počtom bodov 273, pričom od druhého miesta ju delil len jeden bod, splnila aj podmienku účasti na budúcoročných Majstrovstvách sveta.

Chester – IPO R FLB – 273 bodov

A – vyhľadanie na ploche -183 bodov –  rozhodca W.Hoffman

B,C – poslušnosť a obratnosť – 90 bodov – rozhodca

Po zaregistrovaní  sme využili čas na krátky tréning, hlavne zoznámenie sa s prekážkami. Stoly na mety boli velmi zaujimave, uplne zanikli vedľa výrazných bielych reklám na krmivá, na ktoré mali viacerí  tendenciu vyskočit, čo bolo samozrejme veľmi ťažké.  Vyhľadanie na ploche sme začali včas hlásením stručným vysvetlením terénu zo strany rozhodcu.

Už pri hlásení bolo na Muche vidieť, že niečo vetrí na pravej strane za kopami dreva. Takže na prvé vyslanie zo základnej línie sa v momente vrhol do krovia za kopami a vyštekal prvého pomocníka. Nasledovalo preskúmanie ľavej strany. Po zmiznutí v lese som vstúpila do terénu a postupovala som v tvare U okolo lesa. Druhý figurant na nás čakal v hornej časti nie moc strmého terénu. Po overení bunkra, sme pokračovali vrchnou stranou. V čase dvanásť minút sme mali všetkých troch pomocníkov pod kontrolou. Pán rozhodca ocenil našu prácu na 183 bodov, čo sa mi zdalo trochu málo. Stačilo to na tretie miesto v celkovom hodnotení, kde nás o bod samozrejme predstihli psovodi z Rakúska. Pre mňa to bola prvá skúsenosť, kde som si mohla taktiku hľadania zvoliť sama.

http://mucha3.rajce.idnes.cz/bruck_an_der_leitha/


20-te výročie založenia Slobody zvierat 18.8.2012

V sobotu 18.8.2012 sa na Poliankach, v útulku pre opustené zvieratá, konal happening Slobody zvierat pri príležitosti 20-teho výročia jej založenia. Boli sme na akciu pozvaní, aby sme predviedli niečo málo zo záchranárskej kynológie a pomohli tak spestriť program, ktorý bol pripravený pre sympatizantov a pomocníkov SZ. V priebehu takmer 40 minút sme prítomným ukázali cviky poslušnosti a ovládateľnosti, rozlišovanie a prinášanie predmetov a samozrejme aj vyhľadania nezvestných osôb. Okrem toho sme podporili aj petíciu za zákaz zvierat v cirkusoch, ochutnali vegetariánsky guláš, podebatili a pojedli plno cukríkov. Príjemná akcia s uvoľnenou a veľmi neformálnou atmosférou potešila nielen nás, ale aj našich havkáčov. Nabudúce prídeme radi opäť.

   

 XX. ročník Memoriálu MUDr. O.Kráľovej-Mistríkovej 24. – 26.8.2012

Tieto medzinárodné preteky s dlhoročnou tradíciou a bohatou účasťou pretekárov z rôznych kútov Európy si tento rok okúsili aj tri naše členky. O svoje pocity z tejto akcie sa podelili dve z nich – Dáša a Veronika. Viac čítajte nižšie:

Medzinárodné majstrovstvá Slovenska záchranárskych psov so zadaním skúšky podľa IPO R

Beata a Artur – skúška RH FLA    – A: 111 bodov B: 76 bodov

Veronika a AKA – skúška RHE FL – A:  97 bodov  B: 87 bodovohodnotená ako najlepšia RHE špeciálka

Dáša a  Chester – skúška RH TA –   A: 190 bodov B: 89 bodov -279 bodov – 1. miesto v ruine TA

Dáša Baňárová: „Časový plán bol pre Beatu dosť nadupaný, začínala ako prvá s Arturom špeciálnou prácou v piatok o 8 hod. Terén čo sa črtal pred nami vyzeral dosť ťažký, na A-čkovú skúšku neprimeraný. Pravá strana rúbanisko, ľavá strana les s čučoriedčím, malinčím a inými kríkmi. Artur po  vyslaní vpravo sa s chuťou pustil do hľadania. Bohužiaľ po 20 min hľadania sa im podarilo nájsť len jedného figuranta v rúbanisku asi 20 metrov od stredovej osi na 100 metrovej hranici. Druhá osoba zostala v lese na začiatku. Smutní sme sa presunuli na lúku kde prebiehala poslušnosť. Poslušnosť predviedla dvojica vcelku dobrú, až na začiatočnícke chyby psovoda. Ale ponaučenie do budúcna.

Veronika s Akou mali špeciálnu prácu v sobotu o 16,15 hod. Po nie veľmi priaznivom priebehu plošného vyhľadania prišli na radu Ečkari, ktorí to vybavili veľmi rýchlo. Figurant vydráždil a ušiel do terénu. Pre Aku to nebol absolútne žiadny problém, štekačka bola výrazná. Dostala krásnych 97 bodov, najlepšie práca  podľa FLE. Poslušnosť v nedeľu o 10,30 hod. zvládli spoločne za 87 bodov, zasa to bol psovod, ktorý pripravil Aku o body. Ale ako sa hovorí, človek sa učí na vlastných chybách.

Chester sa po nie celkom vydarenej poslušnosti v piatok – 89 bodov – musel sústrediť na ruinu, kde nastúpil ako posledný – náhradník. Keďže sme sa nedostali pretekať na B-čkový les, prihlásili sme sa na voľné miesto v ruine podľa RH TA. Pani rozhodkyňa CH. Geritzer nás už očakávala v rozpálenej ruine zhoreného motorestu. Večer sa tu konala párty po skončení ktorej zostali dvaja ľudia nezvestní. Bohužiaľ v noci bolo zemetrasenie a veľká pravdepodobnosť je, že zostali v  zborenej budove. Po stručnom vysvetlení plánu budovy, sme s Muchom nastúpili na hľadanie zo zadnej strany budovy. Netrvalo dlho a Mucha označil prvého z nezvestných v tmavej miestnosti pod schodami zaspal na regáli. Po označení nám bolo povolené pokračovať v práci od miesta nálezu. Mucha poctivo prehľadával jednu miestnosť za druhou. Po chvíli označil druhú osobu pod zborenou strechou. Tento mladík mal šťastie, že zostal uväznený medzi kamením a len zľahka zavalený dverami a doskami. Pani rozhodkyňa bola zvedavá, ktoré miesta ešte nie sú prehľadané a trvala na pokračovaní v práci. Chester sa vrhol opätovne do terénu, musela som ho odvolať nazad a vyslať na zborenú strechu. Preskúšanie ovládateľnosti patrí medzi dôležité kritériá v hodnotení práce. Tým sa naša práca skončila.  Prísna pani rozhodkyňa nám udelila 190 bodov a ohodnotila Chesterovu ako najlepšiu prácu v ruine. Po súčte bodov sa nám ušlo prvé miesto podľa RH TA.“

Veronika Vyčítalová: „Na tento pretek som sa hlásila po presviedčaní našou inštruktorkou – Dášou Baňárovou, aby sme si išli vyskúšať aj medzinárodný pretek, s účasťou medzinárodných rozhodcov, aby sme sa trošku dostali do cviku, okukali sa a hlavne si privykali na stres s tým súvisiaci. Keďže som sa  aj vzhľadom na pracovné vyťaženie v lete necítila na skúšku podľa IPO RH FLA, povedala som si že vyskúšame ešte raz RH FLE s medzinárodnými rozhodcami a podľa nového skúšobného poriadku.

Po prihlásení nás čakala nemilá informácia – stav účastníkov už bol naplnený – takže sme prijali pozíciu náhradníka a aj vďaka ochote a dobrej komunikácií usporiadateľov sa nám podarilo z pozície náhradníkov štartovať.

Termíny boli jasne stanovené, moja špeciálka bola nastavená na sobotu 16:15 s pani rozhodkyňou Charlote Kranz (A), poslušnosť vychádzala na nedeľu o 10:30 doobeda s rozhodcom Karlom  Pavlíkom (CZ).

Na súťažnú výpravu sme z pracovných dôvodov odchádzali v piatok po práci a ubytovávali sme sa v Liptovskej osade niečo pred polnocou. Dosť unavení po náročnom týždni sme sa veľmi rýchlo vybalili a padli do postele. Ráno sme vstávali okolo 7:00 nie úplne vyspatí a ja som na sebe už pociťovala nastupujúcu nervozitu. Doobedie sme strávili na placi pre poslušnosť, kde sme videli zopár poslušností skúšok na úrovni A a B. Okolo obeda sme sa presunuli na plochu, ktorá bola naozaj pomerne náročná a napriek tomu, že celý pretek sa začal už v piatok ráno –  v sobotu okolo obeda sa nenašiel ešte ani jeden z účastníkov, ktorý by zdarne absolvoval špeciálku na ploche. Každému chýbal aspoň jeden figurant.

Keď sa ukončilo vyhľadávanie na ploche pre úroveň A a B, začala sa previerka pre nás podľa RH FLE. Na plochu sme nastupovali ako posledná dvojica po holandskej účastníčke s maliňáčkou. Taktiež sme akurát vychytili nejakú televíziu, ktorá prišla nahrávať reportáž – točili nás s Akou pri práci. Škoda že neviem čo to bolo za televíziu – vtedy som myslela na iné.

Figuranta sme videli odchádzať, čo ma celkom potešilo. Počkali sme kým chlapec odišiel, pani rozhodkyňa nás nechala ešte chvíľku čakať a následne sme išli podať hlásenie za už miernejšieho štekotu Akušky. Pani rozhodkyňa sa aj pousmiala keď je prekladateľka oznámila že pes oznamuje figuranta štekaním 😀 pri počutí Aky o tom nemohla ani na chvíľu zapochybovať. Po podaní hlásenia sme vykročili na začiatok označenej plochy, kde som  Aku vyslala prehľadávať les od začiatku. Aka sa rozbehla ako víchor, až zmizla z dohľadu. Trvalo jej asi minútku, možno dve (pre mňa celkom dlhú minútku), kým sa ozval hlasný a intenzívny štekot. Figuranta som rozhodkyni oznámila, a po povolení vstúpiť na plochu som išla za Akou. Išla som po zvuku, zamotala som sa aj trošku v húštinách, tak som sa dala do mierneho poklusu, ale bola som hneď upozornená, že je zakázané bežať. Tak som krokom dokráčala po zvuku za Akou, ktorá krásne štekala asi pol metra od figuranta sediaceho pod stromom v húštine. Ani na okamih nezaváhala a štekať neprestala, až pokiaľ som ju nezastavila. Pani rozhodkyňa išla inou cestičkou – schodnejšou ako ja, s lepším výhľadom na celú vec. Následne ma poprosila, aby som psa vyslala do smeru, ktorý ukáže a keď mi dá povel, aby som ju odvolala k sebe.

Aka s veľkou ochotou a nadšením hľadať vyrazila po mojom povele vpred takým stredným triskom a po zavolaní sa okamžite na prvý povel otočila a docupitala aj s ukážkovým presadnutím. Pani rozhodkyňa nám dala krásnych 97 bodov so slovným ohodnotením, že sme boli najlepší, že to bola radostná malina na torte na záver a tiež ma trošku upozornila, že s Akou komunikujem možno o trošku viac ako je treba – tak nech si to sama zvážim a porozmýšľam… Tie tri body nám strhla za to, že Akin štekot nebol pravidelný, ale štekala aj s nádychmi a teda veľmi krátkymi prestávkami.

Počas návratu zo špeciálky, tým že sme boli poslední, nám zbehol hneď figurant do lesa aj s odmenami, aby sme netratili na motivácií.

Na druhý deň nás čakala poslušnosť. Bola som dosť vystresovaná a vzhľadom na skoršie skončenie dvojice pred nami, som to úplne neodhadla a nastúpila na poslušnosť dosť zavčasu, takže sme tam ešte čakali v napätí možno aj 15 minút – čo mne na kľude rozhodne nepridalo. Cvičiť sme začínali prvé. Aka, zvládla chôdzu pri nohe veľmi pekne, skupinku, nosenie, všetko bolo v celku super.  Nejaké tie body sme stratili – teda hlavne ja, za pomocné povely telom – ktoré som si ani veľmi neuvedomovala a ani ich nebolo treba – bol to skôr stres. Čo už, aj na ten si treba zvykať.

Prekážky sme zvládli tiež celkom dobre – tu zase zaúradovalo Akine nadšenie pre prekážky, ktoré vždy zdoláva s obrovským nadšením a keď má príležitosť, aj bez povelu si ich prejde. Na domácom cvičisku sme mali už krásne natrénované vstupy na prekážky, ale na mieste preteku Akuška úplne zabudla, že prekážky sa zdolávajú pomaly s dôrazom na psovoda a tentokrát som sa prispôsobovala viac ja, ako ona. Ale samozrejme všetky prekážky sme zvládli dobre, len keď viem, že to vieme aj lepšie, tak ma to trošku mrzelo. Na záver nasledovalo odloženie, čo je náš obľúbený cvik.:)  Aka má spoľahlivé odloženie a z rovnováhy ju nevyvedú ani psy či ľudia, ktorí okolo nej prejdú, ale byť sústavne ticho počas celého dlhodobého odloženia je pre nás zatiaľ cieľ v nedohľadne. Takže síce prvých pár minút bola ticho, potom postupne začala mrnčať až pri konci odloženia štekala pomerne hlasno na celý svet, ale z miesta odloženia sa neposunula ani o kúsok, polohu držala pekne, len pri tom štekala ako divá. Pán rozhodca nás ohodnotil na 87 bodov.

Keďže výsledky za RHE poslušnosť neboli zverejnené na súpisnej tabuli až do záveru preteku, do poslednej chvíle som nevedela ako sme v celkovom hodnotení dopadli a tým, že po minulé roky sa úroveň RHE nepočítala do súťažného memoriálu, ani som neočakávala akékoľvek ocenenia. O to väčšie prekvapenie a radosť som mala, keď nás s Akou vyhlásili ako najlepšie účastníčky na úrovni RHE FL a odovzdali nám pohár aj s oceneniami.“

http://mucha3.rajce.idnes.cz/Donovaly_-_XX.rocnik_Memorial_MUDr._O._Kralovej_Mystrikovej/


XXV. ročník medzinárodnej súťaže s historickou hasičskou technikou Rusovce 1.9.2012

Úspechom sa skončil pre domáce družstvo XXV. ročník súťaže s historickou hasičskou technikou. Pokiaľ mi pamäť siaha, tak čas 36,45 sek. v útoku na 60 m s dvoma prúdmi ešte dosiahnutý nebol. Aspoň nie so striekačkou tejto výkonnostnej kategórie. Podstatné však je, že účasť 21 družstiev z Maďarska, Česka, Poľska, Slovenska a pozorovateľov z Holandska je doterajším rekordom. Len škoda, že nám celkom nevyšlo počasie, tá trocha dažďa však zaskočila len organizátorov. Museli sme zrušiť vystúpenie našich “plienkošov”, tých nahradilo vystúpenie Profi Teamu z DHZ Šamorín. Vynikajúco pripravené vystúpenie škôlkárov bolo nesporne oživením súťaže. Takisto sme zrušili dlho pripravovanú nočnú svetelnú farebnú fontánu. Nič to, predvedieme na ďalšom ročníku. Predpokladáme, že večerné posedenia pri harmonike a gitare budú pokračovať. Pre zahraničných účastníkov sme na nedeľu pripravili návštevu múzea historickej techniky v Mosonmagyaróvári, bratislavského hradu, Gerulaty. Dva pekné dni sú za nami, lúčenie s prísľubom ďalších stretnutí… Treba spomenúť ešte vystúpenie nášho druhého družstva – čerstvých hasičov, inak členov KZB Bratislava, ktorí takto odprezentovali praktickú časť skúšky, ako aj vystúpenie Veroniky s ukážkou drezúry psíkov.

Zdroj: http://dhz.rusovce.info/?p=373

Za BKZB len toľko…bola to skvelá skúsenosť, zábava a napriek nie práve ideálnemu počasiu, aj príjemne strávená sobota. Praktická skúška bola súčasťou získania odznaku odbornosti Hasič III.stupňa, ktorej predchádzalo preškolenie z teórie (história, právne predpisy, technika, metodika zásahu…), potom ústne a písomné preskúšanie a na záver aj praktická časť. Všetko sme úspešne zvládli a získali okrem krásnych odznakov aj diplom a plaketu. Ďakujeme za pozvanie a tešíme sa na ďalší ročník súťaže.

https://www.youtube.com/watch?v=s6R_qdkMlXQ

http://bkzb12.rajce.idnes.cz/Sutaz_s_historickou_hasicskou_technikou_-_Rusovce_2012/


FTX Pieniny II a TOPEX 12. – 14.9.2012

V rámci spolupráce s Asociáciou samaritánov SR sme sa zúčastnili Súčinnostného cvičenia územných obvodov Prešov, Kežmarok a Stará Ľubovňa „Pieniny 2012“ . V druhej časti cvičenia, tzv. TOPEX sme si preverili naše znalosti a občas aj neznalosti v orientácii v teréne pomocou GPS a buzoly. Absolvovaním tohto cvičenia splnili štyria naši členovia podmienku vstupu do Rapid Response Teamu ASSR.

„Témou cvičenia bola činnosť orgánov štátnej správy, samosprávy, právnických osôb, fyzických osôb a integrovaného záchranného systému pri organizovaní, riadení a vykonávaní opatrení na zabezpečenie záchranných prác pri ochrane obyvateľstva po vzniku mimoriadnej udalosti.
Cvičenie v našom okrese bolo rozdelené do dvoch dní a to :

  1. Teoretická časť – Cvičenie krízových štábov obcí – dňa 12.9.2012
    Do teoretickej časti cvičenia boli zapojené krízové štáby týchto vybraných obcí: Plaveč, Orlov, Ľubotín, Šarišské Jastrabie, Kyjov, Pusté Pole, Vislanka, Ďurková, Malý Lipník, Sulín, Šambron a Hajtovka.
  2. Praktická časť -Ukážkové súčinnostné cvičenie – dňa 13.9.2012

Metóda vykonania : praktické nasadzovanie síl a prostriedkov IZS a záchranárskych zložiek činných pri mimoriadnych udalostiach;
Do praktickej časti boli zapojené tieto subjekty :

  1. Obvodný úrad Prešov, krízový štáb Obvodného úradu Prešov,
  2. Obvodný úrad Kežmarok, Obvodný úrad Stará Ľubovňa, krízové štáby obvodných úradov, štáby civilnej ochrany obvodov,
  3. OR HaZZ Kežmarok, OR HaZZ Stará Ľubovňa,
  4. OR HaZZ Prešov,
  5. Slovenský vodohospodársky podnik š.p., Správa povodia Dunajca a Popradu O.Z Poprad, 6. OR PZ SR Stará Ľubovňa,
  6. Kontrolné chemické laboratórium CO Jasov,
  7. Územné a obecné jednotky civilnej ochrany,
  8. Železničná stanica Plaveč,
  9. Železničná spoločnosť SLOVENSKO, a.s.,
  10. závod požiarnej ochrany železníc,
  11. FALCK s.r.o. zdravotnícka záchranná služba Stará Ľubovňa,
  12. Asociácia samaritánov Slovenskej republiky,
  13. Ľubovnianská nemocnica Stará Ľubovňa,
  14. Základná škola Plaveč,
  15. Slovenský červený kríž – oblastná organizácia Bardejov, Stará Ľubovňa,
  16. Železničná spoločnosť CARGO SLOVAKIA a.s.
  17. Železnice Slovenskej republiky.

Epizódy praktickej časti cvičenia – miesta vykonania :

  1. Likvidácia následkov veternej smršte na železničnej stanici a to:
    • Likvidácia a lokalizácia úniku nebezpečných látok do prostredia,
    • záchrana zranených cestujúcich z poškodeného osobného železničného vagóna. Železničná stanica Plaveč
  2. Evakuácia zranených z priestorov železničnej stanice zamorenej nebezpečnou látkou. Železničná stanica Plaveč
  3. Vyhľadávanie nezvestných osôb po havárii osobného vlaku. Kataster obce Plaveč
  4. Príjem, evidencia a umiestnenie evakuovaného obyvateľstva. Priestory na príjem evakuovaných – ihrisko Plaveč.
  5. Likvidácia ekologickej havárie na vodnom toku – rieka Poprad. Havarijný profil pri obci Čirč.

Súčinnostné cvičenie, ktoré svojím rozsahom bol najväčšie od roku 2003 splnilo svoje hlavné ciele a to :

  • preveriť činnosť krízového štábu obvodu, sekretariátu krízového štábu obvodu a krízových štábov obcí pri riešení následkov mimoriadnej udalosti v súčinnosti s ostatnými štátnymi orgánmi a právnickými osobami;
  • preveriť súčinnosť a spoluprácu s krízovými orgánmi okresov Prešov a Kežmarok a príslušnými krízovými orgánmi Poľskej republiky;
  • preveriť funkčnosť informačného systému civilnej ochrany – hlásnej služby a informačnej služby;
  • preveriť reálnosť a aktuálnosť spracovanej dokumentácie na riešenie mimoriadnych udalostí; – prakticky precvičiť evakuačné opatrenia so zameraním na evakuáciu osôb, systém núdzového zásobovania a núdzového ubytovania;
  • praktické precvičenie súčinnosti pri nasadzovaní síl a prostriedkov integrovaného záchranného systému, civilnej ochrany a ďalších záchranárskych zložiek;

JUDr. František Paralič
vedúci odboru CO a krízového riadenia“

Zdroj: http://www.obvodnyurad-sl.sk/index13.html?id=140

Fotky: http://www.facebook.com/media/set/?set=a.290734987699214.55654.122931527812895&type=1

http://bkzb12.rajce.idnes.cz/FTX_Pieniny_II_TOPEX_12._-_14.9.2012/

http://bkzb12.rajce.idnes.cz/FTX_Pieniny_I_II_vyber/


Slovensko má za sebou druhé neoficiálne majstrovstvá v Dog Military Parkur

Bratislava sa opäť po roku stala dejiskom Majstrovstiev Slovenska v disciplíne Dog Military Parkur. O víťazstvo sa uchádzalo 52 psov z celého Slovenska a dokonca jeden i z Rakúska.

Druhý ročník neoficiálnych Majstrovstiev Slovenska v Dog Military Parkur sa konal v nedeľu 16. septembra v priestoroch paintballového ihriska v Mierovej kolónii v Bratislave – Nové Mesto.

Na psovodov a ich štvornohých pretekárov čakala trať pozostávajúca z 18 prekážok v štýle military. V tejto kynologickej disciplíne pod názvom Dog Military Parkur psovod spolu so psom prekonáva prekážky v čo najkratšom čase. Psík môže byť na vôdzke, ale i bez nej a spôsob zdolávania prekážok je ľubovoľný, čiže závisí iba od majiteľa psa a zvolenej techniky. Dokonca psovod môže psíkovi na dráhe aj pomáhať. Cieľom je, aby sa spoločne dostali na druhú stranu prekážky.

Na tohtoročných pretekoch sa nesúťažilo iba v hlavnej disciplíne, ale pre účastníkov boli pripravené aj doplnkové súťaže. Svoje vedomosti si psovodi otestovali v teste o prvej pomoci. „Disciplínu Orientácia v teréne sme inovovali a premenovali na Geo-rescue-caching – teda hľadanie ukrytých „pokladov“,“ uviedla Iveta Lipovská z Bratislavskej kynologickej záchranárskej brigády (BKZB). Do tretice pribudla aj nová disciplína „Nájdime sa“, kde psík hľadal ukrytého psovoda. Súťažou tak chceli organizátori poukázať na činnosť, ktorá blízko súvisí s aktivitou BKZB.

Najstarší psí pretekár mal 13 rokov

Aj keď by si človek myslel, že preteky Dog Military Parkur sú určené pre mladšie psíky, v tomto roku sa nenechali zahanbiť ani psí seniori. Najstarším psíkom bola 13-ročná sučka dalmatínskeho psa menom Lassie. So svojím majiteľom Ernestom Pavelkom si síce parkúr prebehli len nesúťažne, no rozhodne sa nemali za čo hanbiť. Svoje kvality predviedla Lassie aj v doplnkových disciplínach.

Aj keď všetci strávili príjemnú nedeľu, tak ako v každom športe, aj tu išlo o víťazstvá. Víťazom v parkúre sa stal Oto Čihák s 5-ročnou sučkou amerického pitbulteriéra Taurou, čím sa mu podarilo obhájiť minuloročné prvenstvo v tejto disciplíne. Na druhom mieste sa umiestnil Jakub Škopek s 3-ročným krížencom Roxy a víťaznú trojicu uzavrela rovnako stará kelpie Ebony Blue Asocjacja majiteľky Lucie Dobríkovej.

Disciplína „Nájdime sa“ sa niesla v réžii dvojice Jakub Škopek a kríženec Roxy, ktorí sa našli za 22 sekúnd. V tesnom závese skončila Michaela Lacíková s kóliou Shiva. Za nimi obsadila tretie miesto Eva Podobová so sučkou husky Ašou.

V disciplíne „Geo-rescue-caching“ zvíťazila Drahoslava Hlasová so stafordšírskym bulteriérom Ao Alex Blazejovec.

Prvá pomoc sa niesla v réžii Soni Meszárosovej a jej kelpií.

Najmladším účastníkom pretekov bol 5-ročný Andy Kummer, ktorý pretekal s americkým bulteriérom Rudym. Najmladším psím pretekárom bol 6-mesačný psík Lucie Drevickej. Okrem rýchlych pretekárov boli aj niektorí pomalší, ktorí sa radšej držali hesla „Pomaly ďalej zájdeš“, no trať napokon úspešne zdolali. Najpomalším psíkom bol labrador Siberia Lenky Gašperovej.

Celkovým víťazom po súčte disciplín Parkur, Nájdime sa, Geocaching a Prvá pomoc sa stala Soňa Meszárosová s kelpie Dracula z Lhotecké linie.

Na podujatí nechávali ani sprievodné akcie. Návštevníci mali možnosť vidieť ukážky práce záchranárskych psov, výcvik poslušnosti s jedným, no i dvoma psami naraz, dogdancing a vyskúšať si mohli i zlanenie.

Na podporu vlka európskeho sa vyzbieralo celkovo 100 eur

Aj v tomto roku malo podujatie charitatívny charakter. Súčasťou bola zbierka určená na výstavbu nového výbehu pre vlka európskeho v ZOO Bratislava. Vlky v Bratislave podľa organizátorov Dog Military Parkur už nutne potrebujú nový priestrannejší výbeh, aby sa zlepšili ich životné podmienky. Preto sa rozhodli venovať časť zo štartovných poplatkov na podporu výstavby nového výbehu. Od každého prihláseného účastníka preto putovalo 1 euro zo štartovacieho poplatku práve na podporu psovitej šelmy. „Počas akcie sme vyzbierali ďalších 45 eur, takže po zaokrúhlení posielame do ZOO 100 eur,“ uviedla Iveta Lipovská z BKZB.

„Dušou“ i „hnacím motorom“ celej akcie je vedúca brigády (BKZB) Iveta Lipovská, no nemalá vďaka patrí o všetkým ostatným, ktorí sa aktívne podieľali na organizácii a realizácii akcie. Za ich prácou stojí snaha a obrovské úsilie predstaviť nový kynologický šport, ktorý si začína pomaly získavať priazeň milovníkov športu i psov, čoho dôkazom bola hojná účasť na druhých neoficiálnych Majstrovstvách Slovenska v Dog Military Parkur.

Organizátorom bola Bratislavská kynologická záchranárska brigáda. Portál psisvet.sk bol mediálnym partnerom.

Zdroj: http://www.psisvet.sk/index.php/sport-a-relax/299-slovensko-ma-za-sebou-druhe-neoficialne-majstrovstva-v-dog-military-parkur

Článok ZOO Bratislava: http://www.zoobratislava.sk/?zoologicke-aktuality&sprava=bratislavska-kynologicka-zachranarska-brigada-pomaha-vlkom

 http://luciq.rajce.idnes.cz/120916_Dog-Military-parkur/

http://bkzb12.rajce.idnes.cz/Dog_Military_Parkur_16.9.2012/

http://biber.rajce.idnes.cz/Dog_Military_Parkur_2012/


Projekt „Budem záchranárom“

Projekt „Budem záchranárom“ bol zahájený iniciačnou akciou na Tyršovom nábreží 28.4.2012, kde boli pozvané deti z krízových centier v Bratislave. Na akcii okrem Bratislavskej kynologickej záchranárskej brigády (hlavný organizátor), participovali aj ďalšie dobrovoľnícke organizácie – Asociácia samaritánov SR, Dobrovoľný hasičský zbor Rusovce a DHZ Pole, Slovenský červený kríž a Slovenská asociácia psích terapeutov. Deti si tu mali možnosť zblízka pozrieť a vyskúšať, aké je to byť záchranárom. Navyše sa pre krízové centrá prostredníctvom dobrovoľných príspevkov vyzbieralo zopár eur na prilepšenie. Akcia sa stretla s pozitívnym ohlasom nielen samotných detí, ale aj vychovávateľov a verejnosti a tak padlo rozhodnutie, pokračovať v podobnom duchu ďalej. Preto BKZB vypracovalo projekt na obdobie 2012/2013, ktorý podporilo Mesto Bratislava finančnou dotáciou, a ktorý zahŕňa návštevy rôznych centier pre deti (krízové centrá, domovy sociálnych služieb, diagnostické centrá …) a detských domovov v Bratislave. Počas návštev deťom dobrovoľní záchranári prezentujú záchranársku kynológiu, zoznamujú ich s technikou, ktorú používajú a samozrejme im sprostredkujú aj možnosť vyskúšať si na vlastnej koži aké je to byť kynológom – záchranárom.
Dlhodobá časť projektu začala prezentáciou pre Detský domov Studienka, z ktorého prišlo sedem detí do priestorov paintballového ihriska v Mierovej kolónii v Bratislave. Priestory sponzorsky poskytlo BratislavaPaintball.sk. Deti z DD Studienka strávili príjemné doobedie so záchranármi, počas ktorého mali možnosť vidieť psov záchranárov v „akcii“. Na úvod psy predviedli cviky poslušnosti a prekonávanie prekážok, z ktorých niektoré si mohli vyskúšať aj samotné deti. Potom deti videli aj krátku ukážku z dogdancingu a rozlišovania predmetov. Hlavným programom bolo vyhľadávanie osôb, kedy hľadanými boli samotné deti. Po počiatočných obavách a troche strachu, deti nabrali odvahu a ochotne sa nechali ukryť dokonca aj vo vodovodnej šachte. Tie, ktoré práve neboli „stratené“ si mohli pozrieť priebeh celej „pátracej akcie“ a odsledovať pohyb záchranárskeho psa na monitore špeciálnej GPS. Po nájdení si ešte mohli vyskúšať komunikáciu cez vysielačky a privolať si pomoc pri vyprosťovaní z úkrytov. Na záver samozrejme deti dostali možnosť odfotiť sa na pamiatku so psami, zahrať sa s nimi, pohladkať ich, či vyskúšať si so psami aj zopár cvikov.

26.10. bol cieľom dobrovoľníkov z BKZB Domov sociálnych služieb Integra. Klientami DSS Integra sú okrem detí a mládeže, aj dospelí s rôznymi postihnutiami. Na záchranárskych psíkov sa prišlo pozrieť zhruba 20 klientov spolu so svojimi vychovávateľkami. Po úvodnej časti poslušnosti a prekonávania prekážok, nasledovalo už štandardne vyhľadávanie osôb, do ktorého sa zapojili aj samotní klienti DSS. Veľmi sa páčili ukážky „doubledogdancingu“, ktoré sú špecialitou práve bratislavských záchranárov, no a samozrejme najväčší úspech malo hladkanie psíkov…

V podobnom duchu sa niesla aj návšteva v DSS Rosa. V prekrásnom areáli na bratislavskej Patrónke na záchranárske ukážky čakalo asi 40 detí s kombinovaným telesným a mentálnym postihnutím, ktoré sa veľmi aktívne zapájali počas celej prezentácie. A po dvoch hodinách strávených zo záchranárskymi psami, sa deti len veľmi ťažko lúčili so svojimi novými chlpatými priateľmi.

„Počas týchto niekoľkých krátkych stretnutí s deťmi, ktoré nemajú ľahký život a napriek všetkým svojim trápeniam sa vedia tešiť zo života, sme si uvedomili, že naši psi môžu okrem svojho hlavného poslania, ktorým je záchrana ľudských životov, poslúžiť aj ďalšej dobrej veci…Prinášať svetlo a radosť do života tým, ktorí nemali také šťastie ako my, a ktorí si napriek tomu (alebo práve preto) zaslúžia našu pozornosť, rešpekt a pochopenie.“

Iveta Lipovská

Článok o projekte: http://www.psisvet.sk/index.php/o-psoch/pracovne-psy/325-projekt-budem-zachranarom

Článok o projekte: http://www.dssintegra.sk/sk/budem-zachranarom

http://bkzb12.rajce.idnes.cz/Budem_zachranarom_-_DD_Studienka_2012-09-23/

http://tyco.rajce.idnes.cz/Navsteva_DSS_Integra%2C_Tylova_1%2C_BA_-_BKZB_26.9.2012/

http://mucha3.rajce.idnes.cz/DSS_ukazky_BKZB_041012/


Ukážky na akcii SOS pre zvieratká, 6.10.2012

Boli sme podporiť ďalšiu dobrú vec…zúčastnili sme sa druhého ročníka veľkej charitatívnej a adopčnej akcie SOS pre zvieratká, ktorá mala pomôcť nájsť nový domov opusteným psíkom i mačičkám. Na akcii si našlo domov 11 psíkov, krásne slnečné počasie bolo ako v lete, pestrý program bol zárukou dobrej nálady, takže akcia vyšla na jednotku…Ďakujeme za pozvanie a tešíme sa na budúci ročník.

Článok z akcie: http://www.psisvet.sk/index.php/spravodajstvo/347-sos-pre-zvieratka-na-partizanskej-luke-si-naslo-domov-11-psikov

Galéria1: http://gallery.lubosillit.sk/index.php?/category/14/start-150

Galéria2: http://www.tulko.sk/fotoalbum/3134955437717?photoalbumsPaginator-page=6#/fotoalbum/3134955437717?photoalbumsPaginator-page=5


Školenie prvej pomoci 20.10.2012

Tento rok sme si opäť zopakovali základy prvej pomoci, tentokrát pod záštitou ASSR. Pre nových ašpirantov to bola podmienka vstupu do tímu RRT, pre tých starších zopakovanie a doplnenie vedomostí zo školenia z minulého roka. Školenie v rozsahu 12 hodín opäť rozšírilo naše obzory v tejto problematike a pomohlo skvalitniť odbornú prípravu našich psovodov.

Zoznam účastníkov:

Bartoš Miroslav

Bobrík Martin

Gecíková Andrea

Hideghétyová Beata

Kosáčová Veronika

Král Peter

Králová Zuzana

Lipovská Iveta

Mackových Ladislav

Mikulka Miroslav

Nešťák Matúš

Szabó Peter

Šiška Matej

Valentovičová Lucia

Vyčítalová Veronika


FOTKY


Skúšky IPOR 27.10.2012

V sobotu 27.10.2012 sme v spolupráci so SARDA výcvikovým kynologickým centrom usporiadali národné skúšky IPOR. Na pomoc sme si pozvali medzinárodného IRO rozhodcu pána Pavla Šabackého (CZ), ktorý aj napriek „psiemu“ počasiu skúšky odposudzoval maximálne profesionálne, korektne a s dobrou náladou. Upršané počasie dalo zabrať nielen psovodom a psom, ale hlavne pomocníkom, ktorí si to v úkrytoch doslova odtrpeli. Našťastie sa skúšky robili iba v ruine, takže sa figuranti mali možnosť aspoň ako-tak ukryť pred neustávajúcim a intenzívnym dažďom. Celkovo na skúšky nastúpilo 8 psov (2xSARDA – RH T A, RH T B, 6xBKZB – 2x RH T E, 3x RH T A, 1x RH T B). Úspešným zložením skúšky sa na konci mohlo pochváliť 5 psovodov – Martin Martiš RH TA (SARDA), Zuzana Králová a Lucia Valentovičová RH T E (BKZB), Beata Hideghétyová RH T A (BKZB) a Dáša Baňárová RH T B (BKZB).

FOTKY


IC RRT II. Duchonka 2. – 4.11.2012

Členovia a ašpiranti, ktorí sa ešte nezúčastnili IC RRT, tak mohli učiniť prvý novembrový víkend. Úvodný kurz sa konal 2. – 4.11.2012 v Nemocničnej chate na Duchonke. Kurz začínal v piatok o 11.00 hodine, čiže bolo dôležité prísť na čas, kto meškal, alebo prišiel ako posledný spal na improvizovaných lôžkach. Kurzu sa zúčastnilo celkovo 28 osôb, z BKZB celkovo deväť. Siedmi už od piatku, dvaja sa pridali v sobotu a v nedeľu prišli ďalší dvaja členovia brigády. Vzhľadom na veľký počet účastníkov, chata poskytovala bojové podmienky v ubytovacej ako aj školiacej miestnosti, ale vynikajúca kuchyňa zatienila všetko ostatné. Bola to hneď skúška spolunažívania s neznámymi, novými ľuďmi s rôznym temperamentom, ale s rovnakým cieľom.

Kurz sa niesol dobrou a uvoľnenou náladou a hlavne pestrými prednáškami a školiteľmi, ktorí vedeli o čom hovoria. MUDr. Marcel Sedlačko nám odprezentoval poslanie ASSR, jej ciele a predstavy jednotlivých modulov. Ich spoluprácu s rôznymi domácimi i zahraničnými záchranárskymi jednotkami na domácej i cudzej pôde, doplnené fotografiami, ktoré miestami až dych vyrážali. Samozrejme nemohla chýbať ani téma Safety@Security , ktorej hlavným obsahom bolo ako prežiť. Mgr. Renáta Penazzi nás oboznámila, čo všetko musíme nosiť na chrbte a na čo všetko myslieť, keď budeme privolaní na pátraciu a záchranársku akciu.

Sobota sa opäť niesla v teoretickom duchu. Opäť sme zasadli za stoly otočení na plátno a zapisovali si poznámky z ďalších prezentácii. Prítomný bol aj p. Ing. Suchý z MV SR, ktorý nám prednášal o Humanitárnej pomoci a  civilnej  ochrane v EÚ a  iných medzinárodných organizáciách a o Moduloch civilnej ochrany EÚ. Obsah bol skôr o legislatíve, ktorá bola doplnená informáciami z praxe.  Oživením sobotného dňa bola prednáška v anglickom jazyku, ktorú si pre nás pripravil rakúsky kolega samaritánov p. Manfred Führer. Bol to dôkaz, že anglický jazyk je naozaj nevyhnutný. Tí čo nevedeli, mali smolu a asi sa trošku nudili, tí čo vedeli len trošku, mali prednášku spojenú aj s kurzom anglického jazyka a tí čo vedeli, nemali žiadny problém. Téma bola veľmi jednoduchá na pochopenie – Cultural Awareness.  Po vynikajúcom obede nás čakali prednášky, ktoré nás mali pripraviť na nedeľné cvičenie v teréne. Práca s vysielačkou, mapou, buzolou, uhlomerom v tíme, resp. vo dvojici.

Po únavnom dni s hlavou plnou informácií a boľavými chrbtami sme voľne diskutovali, prednášajúci poskytli rôzne fotky z cvičení , ktorých sa zúčastnili. Na niektorých sme mohli vidieť aj náš tím.

Napriek nepriaznivému počasiu, ktoré naši meteorológovia avizovali  sme sa v nedeľu vybrali do terénu. Na naše prekvapenie posledný deň bolo veľmi príjemne, nefúkalo, nepršalo a sem tam aj slniečko vykuklo spoza oblakov. Celý tím sa rozdelil na tri skupiny. Jedna skupina stavala stan a opäť ho rozkladala, druhá mala zdravotnícku techniku a tretia skupina vo dvojiciach zobrala do rúk spomínanú vysielačku, mapu, buzolu … a išla hľadať indície, ktoré si pre nás pripravil Tomáš Dovjak. Tí poslední mali menšiu nevýhodu – boli bez obeda a hľadali za tmy. Po úvodnom kurze, nás však nič neprekvapilo, hlad sme prežili a na cestu nám svietili baterky, ktoré máme v každej situácii pri sebe. I napriek dovoleným stratám, sa nikto nestratil. Po príchode posledných účastníkov nasledovalo vyhodnotenie celého víkendu a odovzdávanie certifikátov. Keďže certifikát si zaslúžil každý zúčastnený, svedčí to o tom, že ak človek chce a má ozajstný záujem, dosiahne svoj cieľ.

Myslím, že za celú brigádu môžem povedať, že sme veľmi radi, že môžeme byť súčasťou takej skvelej skupiny ako je ASSR, zúčastňovať sa spoločných kurzov a cvičení v teréne a nadväzovať čoraz väčšiu spoluprácu.

Zuzana Králová


Memoriál J.Veselovského 17.11.2012

Zúčastnili sa:

Veronika Kosáčová s Bordie – podľa RH FL A – 1.miesto (A: 199b, B: 92b, spolu 291b, úspešne zložená skúška, najlepšia špeciálna práca)

Veronika Vyčítalová s Akou – podľa RH FL A (A: 106b, B: 81b, spolu 187b)

Zuzana Králová s Aronom – podľa RH FL E (A: 87b, B: 96b, spolu 183b – úspešne zložená skúška)

Lucia Valentovičová s Candy – podľa RH FL E (A: 60b, B: 96b, spolu 156b)

2011

Seminár Metodika výcviku

V sobotu 5.3.2011 sme zorganizovali seminár zameraný na teoretické a praktické poznatky z metodiky výcviku psov. Lektorom bol Jozef Černák z Policajného zboru SR, niekoľkonásobný majster PZ SR v klasických disciplínach, v stopách aj vo vyhľadávaní drog a výbušnín. V priebehu päť hodín trvajúcej prednášky sme sa dozvedeli veľa nového o fungovaní nervovej sústavy psa, reflexoch, útlmoch, motivácii, či o výcvikových metodikách v pachových prácach. Všetky teoretické poznatky boli podložené príkladmi z praktického výcviku policajných psov, ktoré nám vďaka svojim dlhoročným skúsenosťiam sprostredkoval náš lektor. Seminár bol určený predovšetkým pre našich nových ašpirantov, ale aj tí skúsenejší sa dozvedeli množstvo zaujímavostí a nových vecí, za čo by sme aj touto cestou chceli Jožkovi ešte raz poďakovať. Tak teda ĎAKUJEME a dovidenia pri ďalšej prednáške 🙂


Seminár skúšobný poriadok IPOR

13.3. 2011 sa štryri naše členky zúčastnili v Brne seminára o Medzinárodnom skúšobnom poriadku záchranárskych psov IPOR, ktorý usporiadala Kynologická záchranná jednota ČR. Seminár viedol p. Pavel Šabacký medzinárodný rozhodca IRO, ktorý bude tento rok posudzovať poslušnosť aj na Majstrovstvách sveta IRO v Belgicku, dlhoročný aktívny psovod, ktorý so svojimi psami zložil desiatky skúšok záchranárskych, ale aj všestranných, a v neposlednom rade výnimočný človek s množstvom skúseností, vždy ochotný pomôcť či poradiť. Seminár sa zaoberal najčastejšími chybami psovodov pri skúškach, rozoberali a vysvetľovali sa rôzne sporné výklady jednotlivých cvikov, ako aj práva či povinnosti psovodov či vedúcich skúšok. Postupne sa prešlo jednotlivými druhmi a stupňami skúšok na stopách, ploche, ruine, lavínach aj vode.


Skúšky podľa IPOR 3/2011

20.3.2011 sme zorganizovali skúšky záchranárskych psov podľa Medzinárodného skúšobného poriadku IPOR. Skúšok sa zúčastnilo 7 účastníkov – 6 podľa RHE – FL a 1 podľa FL A. Skúšky úspešne absolvovalo 5 účastníkov, pričom všetci štartujúci úspešne zvládli špeciálne práce, problémy nastali v prvom prípade nesplneného limitu pri reakcii na streľbu počas poslušnosti a v druhom prípade chýbali štyri body do limitu na obratnosti. Vzhľadom na to, že pre prevažnú časť psovodov a psov boli toto prvé záchranárske skúšky, sa dá povedať, že výsledky boli viac než uspokojivé. Celkovo boli zrážky bodov väčšinou spôsobené chybami psovodov, ktoré práve súvisely s ich neskúsenosťou. Takže ponaučenie do budúcich skúšok – prečítať si dôkladne skúšobný poriadok a vyvarovať sa chýb z týchto skúšok. Na záver naše poďakovanie patrí p. rozhodkyni Helene Pavlíkovej za korektné posúdenie, všetkým pomocníkom za ochotu a nasadenie počas skúšok, a vedúcemu skúšok za hladký priebeh skúšok a predovšetkým za vybavenie ideálneho skúškového počasia 🙂

http://bkzb11.rajce.idnes.cz/BKZB_-_Medzinarodne_skusky_20.3.2011/

https://www.youtube.com/watch?v=4eRO3z74ucI


Medzinárodné sústredenie záchranárskych psov Malacky 4/2011

Prvý aprílový víkend sa stredisko HaZZ Malacky stalo opäť dejiskom výnimočnej akcie. Tento krát tu Bratislavská kynologická záchranárska brigáda zorganizovala sústredenie, na ktorom sa zišli záchranári z Čiech, Maďarska a Slovenska, aby si navzájom vymenili svoje skúsenosti z výcviku záchranárskych psov. Spolu 40 psovodov so 47 psami z Kynologickej záchrannej jednotky ČR, Záchrannej brigády kynológov Jihomoravského kraja ČR, Záchrannej brigády kynológov Pardubického kraja, Mentőkutyás Egyesület z Maďarska, KŠZK Rúbanice Holíč a Bratislavskej kynologickej záchranárskej brigády si počas troch dní vyskúšali nočné vyhľadanie, prácu na niekoľkých pracoviskách v ruinách a na ploche, ale aj zlanenie psovodov a psov.

V piatok psovodi podľa záujmu absolvovali nočné vyhľadanie na ploche alebo v ruinách. Na plochách sme mali možnosť po prvý krát vidieť prácu psovodov z Pardubíc, ktorí okrem tradičného označovania stratenej osoby štekaním, učia niektorých svojich psov aj označovanie nálezkou či dovádzaním k nájdenej osobe. Keďže označovanie týmto spôsobom je u nás skôr raritou, bolo veľmi zaujímavé dozvedieť sa, ako a prečo sa rozhodli naši kolegovia tieto spôsoby označenia využívať pri výcviku záchranárskych psov.

Pri nočnom vyhľadaní v ruine zase zaujali niektoré „vychytávky“ záchranárov z Maďarska, ktoré boli novinkou nielen pre nás, ale aj pre psovodov z Čiech.

V sobotu ráno sme pokračovali v pracovnom nasadení.  Jedna skupina psovodov pracovala na plochách, ďalšie tri skupiny sa postupne v priebehu dňa vystriedali na troch rôznych pracoviskách v ruinách. Každá skupina bola vytvorená z desiatich psovodov z minimálne troch rôznych záchranárskych brigád, aby sme mohli porovnať a odkonzultovať rôzne metodické postupy pri výcviku. Pracoviská boli navrhnuté tak, aby bolo možné vyskúšať si čo najviac rôznych typov úkrytov – spodné úkryty pod panelmi, kanály, horné úkryty na streche, či policiach, pohyb po nepríjemnom materiály, uzavreté miestnosti s rôznym prúdením vzduchu, tmavé miestnosti apod. Medzitým sme ešte stihli absolvovať zlanenie psovodov so psami a samozrejme aj obed.

Na večer sme pripravili „zoznamovací večierok“ pri ohníku s grilovaným mäskom, klobáskami a ďalšími dobrotami.

V nedeľu opäť podelení do skupín sme opravovali chyby z predchádzajúcich dní, prípadne ešte dotrénovali to, čo sme v sobotu nestihli na plochách a v ruinách. Na naše veľké prekvapenie psy aj po trojdňovej záťaži pracovali s rovnakým, dokonca možno ešte väčším nasadením ako v prvý deň.

Naše poďakovanie patrí všetkým, ktorí prišli, podelili sa s nami o svoje skúsenosti, poskytli cenné rady a pomohli nám vytvoriť priateľskú atmosféru, ktorá panovala počas celého  víkendu. Skvelí ľudia, špičkoví psi, unikátne tréningové priestory, výborné počasie, nové inšpirácie a skúsenosti robia z tohto sústredenia jedno z tých nezabudnuteľných.

http://bkzb11.rajce.idnes.cz/BKZB_-_Medzinarodne_sustredenie_zachranarskych_psov_Malacky_1.-3.4.2011_-_6/


Medzinárodné majstrovstvá Maďarska 16. – 17.4.2011

Našej členke Dáši Baňárovej s anglickým špringeršpanielom Chesterom z Chotára sa podarilo aj tento rok obhájiť titul Majster Maďarska podľa IPOR RH FLB. Medzinárodné majstrovstvá sa konali v Budapešti – Solymar pod záštitou Medzinárodnej organizácie záchranárskych psov IRO. Dáša si s Chesterom po 195-bodovej špeciálke, 40-bodovej poslušnosti a 46-bodovej obratnosti bezkonkurenčne vybojovali prvé miesto.

„Po návrate zo Slovinska sme sa rozhodli zúčastniť ešte jedného preteku resp. skúšky pred MS. Na poslednú chvíľu sme dostali avízo od usporiadateľa v Maďarsku, že sa uvoľnilo miesto pre vyhľadanie na ploche. Po rýchlom telefonáte s Helou, ktorej touto cestou ďakujeme za doprovod, sme sa pobalili a vyštartovali do Solymáru. Podľa rozpisu sme mali prvú prácu v sobotu o 12,50 na ploche. Boli nám pridelené koordináty a stručný popis cesty., S potiažami, ale predsa sme našli naše pracovisko. Počasie bolo celkom dobré,pod mrakom ale bohužiaľ bezveterno. Na prácu som sa celkom tešila, lebo nás mala posudzovať Jerneja Ternovec, rozhodkyňa zo Slovinska, ktorá bude aj na MS posudzovať vyhľadanie na ploche. Na vyhľadanie sme sa dostali načas, po stručnej inštruktáži od pani rozhodkyne a bleskovom pohľade dopredu sme začali prehľadávať terén. Hneď na úvod sa Chester zamotal do malinčia, ktorého bolo neúrekom spolu s lianami. Plocha na prehľadanie bola do tvaru U, na ľavej strane do prudkého svahu, na pravej strane do prudkého klesania, dá sa povedať rovnej steny. Chester ochotne prehľadával na obidvoch stranách, prvého  figuranta našiel a vyštekal tesne na hranici 100 metrov po ľavej strane. Pokračovali sme dolu kamennými schodami, po chvíli, z dosť veľkej vzdialenosti sa ozvalo štekanie po druhý krát. Tak to bol pre mňa beh o život, preskakovala som polámané konáre, motala som sa ako mucha v pavučine medzi malinčím. Figurant ležal za veľkou kopou konárov a v priehlbine. Hneď mi bolo jasné,že je to úplne na konci našej plochy. Pani rozhodkyňa bežala samozrejme so mnou, ale ona už vedela kadiaľ je to najschodnejšie. Rýchlo sme sa vrátili nazad, overila som si koľko ešte máme času na hľadanie a pokračovali sme v prehľadávaní ľavej strany, kde som predpokladala, že bude ešte jeden človek potrebovať našu pomoc. Moje tušenie sa potvrdilo po niekoľkých sekundách, štekot sa ozýval v blízkosti od miesta prvého nálezu. Podobne ako v Slovinsku, dvaja figuranti boli neďaleko od seba. Po výraznej pochvale sme sa vrátili na našu pochodovú čiaru. Chester lokalizoval všetkých troch pomocníkov v priebehu 11 minút. Aj napriek tomu, že už v teréne nebol žiadny pomocník, pani rozhodkyňa nariadila pokračovať v práci. Chester ochotne vybehol do terénu, po minúte bola naša práca ukončená na príkaz rozhodcu. Bola som veľmi zvedavá na hodnotenie Chesterovej práce. Hodnotenie bolo veľmi pozitívne, dostali sme 195 bodov – známka výborná. Chesterov výkon sa veľmi páčil nielen rozhodkyni, ale aj pomocníkom. V sobotu nás ešte čakala navečer o 16,50 hod. obratnosť. Posudzovala opäť Jerneja Ternovec. Chester prešiel s menšími chybami pripravenými prekážkami veľmi dobre – 46 bodov. V nedeľu sme si museli privstať, čakala nás poslušnosť o 8 hod. Po krátkej diskusii s pánom rozhodcom sme nastúpili na poslušnosť ako prví, čo nie je pre nás moc výhodné. Ale zdolali sme to za 40 bodov.

http://bkzb11.rajce.idnes.cz/BKZB_-_Medzinarodne_majstrovstva_MADARSKA_-_Budapest_Solymar_15._-_17.4.2011/


Pomáhame zachraňovať životy …a nielen ľudské

Pri jednom z našich pravidelných nedeľňajších tréningov nás okrem nádhernej ruiny v Dunajskej Strede privítali aj jej nečakaní obyvatelia. Z čiernej guľky, ktorá na nás smutne pozerala spoza panelov, sa vykľula malá asi dvojročná anglická kokerka a z ryšavého prízraku, ktorý sa mihol pred nami, sa nám podarilo zahliadnuť len chvost unikajúci cez dieru v plote. Po niekoľkých neúspešných telefonátoch sme pochopili, že počas Veľkonočnej nedele sa určite nedopátrame nikoho, kto by si týchto, zjavne už dlhšiu dobu opustených psíkov prišiel odchytiť a zabezpečil im dočasne aspoň strechu nad hlavou a pravidelný prísun granuliek. A potom prišlo nečakané rozuzlenie tejto beznádejnej situácie. Dáša, ktorá svoje veľké srdce pomerne úspešne ukrýva pred väčšou časťou bežnej populácie, sa rozhodla, že si kokricu zoberie. A v tej chvíli nastal ďalší problém – odchyt. Kokrica si ochotne prišla pre ponúkané granulky, dokonca si po chvíľke váhania zobrala aj z ruky a nakoniec zniesla aj jemné škrabkanie po čumáku. To však bol maximálny kontakt, ktorý nám povolila. A po neúspešnej záverečnej odchytovej akcii nenávratne zmizla medzi panelmi a odmietala vyjsť von. Do Bratislavy sme teda odchádzali síce spokojní s tréningom, ale sklamaní z nášho neúspešného záchranného pokusu.

Ale keďže Dáška je známa svojou cieľavedomosťou a vytrvalosťou, v utorok po pár telefonátoch, desiatkach prejazdených kilometrov a zmobilizovaní zopár priateľov a robotníkov na uvedenej ruine, sa už naša milá kokrica viezla do svojho nového dočasného domova. Tu si prešla očistnou, ozdravovacou a terapeutickou kúrou, dostala meno Muki a momentálne sa opäť učí, že ľuďom sa oplatí dôverovať… teda aspoň tým, čo sú okolo nej teraz. Dúfame, že sa nám podarí nájsť jej spoľahlivého a milujúceho pána, ktorý jej pomôže zabudnúť na všetko zlé, čím si musela prejsť.

Edit: Kokrica dostala meno Muki a už šesť rokov spokojne žije u svojej záchrankyne 🙂


Simulovaná záchranná akcia

Bratislava/ 21.5.2011/ V sobotu o 10,00 hod. ráno otriasla vajnorským letiskom séria výbuchov. Vzápätí vyšľahli z budov plamene a valiaci sa dym. Na miesto dorazili hasiči, kynológovia so záchranárskymi psami a zdravotníci. Zatiaľ čo hasiči lokalizovali a likvidovali požiare, kynológovia si dohadovali taktiku vyhľadávania zavalených osôb. Za niekoľko sekúnd vyrástol na mieste aj improvizovaný stan prvej pomoci, kde zdravotníci čakali na príjem zranených. Po zabezpečení objektu vyrazili kynológovia do akcie. Za niekoľko minút už psy svojím štekotom označovali prvé nájdené obete. Hasiči s nosítkami vyprosťovali zranených a transportovali ich na miesto ošetrenia, kde zdravotníci podávali prvú pomoc a stabilizovali tie najťažšie zranenia. Za necelú hodinu a pol od prvého výbuchu bolo lokalizovaných, vyprostených, transportovaných a ošetrených 10 zranených osôb, tie najurgentnejšie prípady odvážali sanitky do najbližších nemocníc.

Dnes to našťastie bola iba simulovaná záchranárska akcia, ktorá mala za úlohu preveriť schopnosti všetkých záchranných zložiek pri hromadných nešťastiach, akými sú zemetrasenia a výbuch plynu. Ale jedného dňa sa môže tento scenár stať skutočnosťou a vtedy budeme pripravení …. aj vďaka takýmto akciám, aká sa konala dnes.

Cvičenia sa zúčastnili hasiči z HaZZ, dobrovoľní hasiči DHZ Rusovce, policajní psovodi z Prezídia PZ SR, zdravotníci z SČK, Falck záchranná a.s. a dobrovoľní kynológovia záchranári zo Združenia kynológov záchranárov SR. Všetkým zúčastneným patrí vďaka za ich nasadenie a profesionálny prístup.

Snáď jediným, ale podstatným mínusom tejto akcie bol absolútny nezáujem médií o tento typ cvičenia. Napriek niekoľko ročnej snahe spropagovať a priblížiť prácu dobrovoľných, ale aj štátnych záchranných zložiek, neustále narážame na ignoranciu zo strany médií, bez ktorých sa nám nepodarí vzbudiť záujem širokej verejnosti o tento zaujímavý a zmysluplný koníček. Koníček, ktorý sa pre mnohých z nás stal poslaním, životnou filozofiou, a ktorému sme schopní obetovať takmer všetok svoj voľný čas. A práve preto budeme musieť prehltnúť trpkú príchuť sklamania a opäť vyraziť do terénu, mrznúť či potiť sa na tréningoch, nechať sa zahrabať hŕbou kamenia či snehu, vyliezť aj do niekoľkometrovej výšky, či bez pohnutia čakať v úkryte až kým nás svojím citlivým nosom nevyňuchá pes záchranár… A keď to bude potrebné, radi prídeme na pomoc každému, kto to bude potrebovať.

Ďaľšie články o akcii:

http://dhz.rusovce.info/?p=93

Video Ružinovskej TV, Záchranári vo Vajnoroch na 8:15

https://www.youtube.com/watch?v=EzU_u2joekM


Víkendové sústredenie Šintava 6/2011

Lodenica v Šintave (Sereď) sa už pravidelne niekoľko rokov stáva dejiskom záchranárskych letných táborov a sústredení. Tentokrát prišli ideálne podmienky pre tréning záchranárskych psov využiť záchranári z Bratislavskej kynologickej záchranárskej brigády. Počas víkendu (24. – 26.6 2011) si spolu 10 psov a 8 psovodov malo možnosť precvičiť takmer všetky disciplíny záchranárskej kynológie.

Vzhľadom na časovo náročný program sa začínalo pracovať už v piatok večer. Keďže na ďalší víkend, hneď po sústredení boli naplánované ukážky záchranárskeho výcviku, pripravovala sa „choreografia“ poslušnosti a trénovalo sa vyštekanie osoby v kartónových krabiciach, ktoré bývajú na ukážkach používané. V sobotu doobeda prebiehal výcvik vyhľadania na ploche v priestoroch vojenského výcvikového strediska v Seredi. Členitá a rôznorodá plocha poskytovala množstvo úkrytov, od trávnatého porastu, cez zalesnené plochy, malinčie a obrovské jamy po obrnených transportéroch, až po kamenistý breh Váhu. Ešte aj počasie sa podieľalo na rôznorodosti tréningových podmienok, veď počas niekoľkých hodín sa vystriedalo veľmi teplé slnečné počasie, so zamračeným a veterným a samozrejme nevyhli sme sa ani občasnému spŕchnutiu. Ale aj o tom je práca záchranárov v teréne.

V rámci obedňajšej prestávky prišlo na rad troška teórie z výcviku záchranárskeho psa a potom sme pokračovali poslušnosťou. Poslušnosti podľa Medzinárodného skúšobného poriadku IPOR prebiehali na futbalovom štadióne vo dvojiciach pod dohľadom rozhodkyne Heleny Pavlíkovej. Po poslušnostiach nasledoval presun na neďalekú lúku, kde sme náročný výcvikový deň zakončili stopami. Po skončení výcviku sa staršie ročníky odobrali k zaslúženému odpočinku, tí mladší z nás ešte zvládli návštevu sereďského Jarmoku 🙂

Na nedeľu doobeda sme mali vybavené priestory Sereďského kaštieľa, ktorý sa po rokoch chátrania konečne dočkal aspoň čiastočnej rekonštrukcie. Niekoľko hodín pred našim príchodom prišla informácia, že hlavné schodisko kaštieľa sa odtrhlo a z výšky druhého poschodia sa zrútilo až do pivničných priestorov. Dopad samotnej informácie a možné dôsledky toho čo sa stalo, sme si naplno uvedomili až na mieste, pri pohľade na kopu zlámaných trámov, betónu a prachu. Stačilo, ak by sa schodisko zrútilo len o niekoľko hodín neskôr a pod sutinami mohol byť aj niekto z nás. Tentokrát pri nás stáli všetci naši strážni anjeli, ale táto udalosť naplno odhalila nebezpečenstvo s akým sa stretávajú záchranári, a to nielen v ostrej akcii, ale aj na tréningoch. A samotný fakt, že nikto z nás ani na chvíľu nezaváhal pri vstupe do pivničných priestorov kaštieľa, len niekoľko metrov od zrúteného schodiska, je pre niekoho možno dôkazom absentujúceho pudu sebazáchovy, pre mňa však dôkazom obrovského nasadenia a odhodlania. Ďakujem svojim anjelom strážnym nielen za to, že zhodili schodisko pred mojím príchodom, ale aj za to, že mi do cesty priviedli ľudí, ktorí sú ochotní ísť do rizika, aby možno niekedy v budúcnosti mohli pomôcť druhým.

Tréning v ruinách sme teda museli obmedziť iba na ľavú časť tmavých pivničných priestorov kašteľa, ale aj tu sa našlo dosť príležitostí ako „zamotať“ našim havkáčom hlavu. Mladší psi sa s absolútnou tmou pri vyhľadávaní stretli po prvý krát a zo začiatku im robilo problém zorientovať sa v miestnostiach, kde bola úplná tma. Nakoniec sa ale aj tí menej odvážni nechali presvedčiť, že aj v takýchto podmienkach sa oplatí hľadať. A potom ich ani pavučiny na nose, či občasné „stretnutie“ so stenou nedokázali odradiť. Bonusom pri tomto vyhľadaní bolo aj otestovanie cviku „nosenie psa“ v praxi. Keďže do pivničných priestorov bol vchod iba cez pomerne malú dieru, ktorá bola niečo vyše metra nad zemou a ešte aj ohraničená mrežou, museli sme psa najprv vyložiť a následne odovzdať druhej osobe, ktorá ho na druhej strane diery zase zložila na zem. Tento cvik zvládli všetci psi na jednotku.

Po návrate do Lodenice, sme ešte pomocou prenosných zátarasov (plenty) otestovali ovládateľnosť psov pri vysielaní do smerov a zároveň aj vyskúšali fyzickú kondíciu pri vyhľadaní a vyštekaní väčšieho počtu figurantov. Na plánované druhé kolo stôp nám už bohužiaľ nezostali ani čas ani sily, ale aj napriek tomu sme počas tohoto víkendu odviedli kus dobrej roboty. A aj keď nie všetko vyšlo podľa plánu, dúfam, že rovnaký dobrý pocit ako mám ja, zdieľajú aj ostatní účastnici sústredenia .)

Naša vďaka patrí predovšetkým Matúšovi Nešťákovi, ktorý celé sústredenie organizačne zabezpečil, ako aj Ženijnému práporu Sereď, za poskytnutie Posádkového výcvikového priestoru Váh a Ing. Himpánovi z Mestského úradu Sereď za umožnenie vstupu do priestorov Sereďského kaštieľa.

http://bkzb11.rajce.idnes.cz/BKZB_-_Vycvikovy_vikend_Sintava_24.-26.6.2011_-_1/

http://bkzb11.rajce.idnes.cz/BKZB_-_Vycvikovy_vikend_Sintava_24.-26.6.2011_-_4/


Ukážky na charitatívnej akcii „Môžeme to zmeniť“

V sobotu 2.7.2011 sme boli podporiť 2. ročník akcie OZ Majme srce pod názvom Môžeme to zmeniť, ktorá sa konala v priestoroch SOŠ v Ivanke pri Dunaji. Charitatívna akcia bola venovaná psíkom z útulkov, počas dňa sa uskutočnila súťaž o najšikovnejšieho a najkrajšieho HAVKÁČA 2011 a tiež detské súťaže. Programom sprevádzal Martin Nikodym, v porote sa objavili známe tváre – Lenka Slaná a Jakub Petraník. Počas akcie sa predviedli aj psíky z útulku v Malackách, ktorí si hľadajú domov. V rámci programu sme vystúpili aj my s ukážkami záchranárskeho výcviku. Príjemnú atmosféru počas celého dňa nepokazil ani dážď, ktorý nachvíľku prerušil program. Na akcii sa podarilo vyzbierať takmer 300 Eur, ktoré budú použité na starostlivosť o psíkov z útulkov. Ďakujeme za pozvanie OZ Majme srdce a tešíme sa na ďalšiu podobne príjemnú akciu.

http://bkzb11.rajce.idnes.cz/BKZB_-_Ukazky_zachranarskej_kynologie_na_akcii_MAJME_SRDCE_v_Ivanke_pri_Dunaji_2.7.2011/

https://www.youtube.com/watch?v=K7mfYQcl5Uw


Majstrovstvá sveta záchranárskych psov – Belgicko 2011

Naša dlhá cesta na MS sa začala dávno pred termínom úvodného ceremoniálu v Belgickom Chastre (29.6. – 3.7.2011). Aj napriek tomu, že Chester splnil limit MS na dvoch turnajoch, bolo potrebné pristúpiť ku kozmetickým úpravám. Samozrejme sa to netýkalo jeho srsti, ale správania. Najťažšia úloha bola umlčať ho počas cvičenia a pristúpiť k nácviku poslušnosti, ale aj obratnosti len pomocou potravy. Pre mňa to bolo každodenné nasadenie, nehľadiac na dážď, slnko, komáre, či iné potvory, ktoré sa nám stavali do cesty. Chester na dlhú dobu zabudol na večeru pri „sviečkach“. Vďaka môjmu kolegovi, ktorý trápi futbal v Zlatých Klasoch sme boli nie raz navodiť štadiónovú atmosféru v prestávke futbalového zápasu. Hela s boľavými krížami nám urobila zlú pani rozhodkyňu. Mohutný Miro jej asistenta a Veronika s Akou baletili v pozadí. S blížiacimi MS sa zhustili aj dni tréningu na ploche, vlastne dva týždne pred odchodom to bol každý deň. Tu už boli zapojení nielen kamaráti z BKZB, ale aj ich rodinní členovia. Tak sa do akcie dostal aj najmladší z rodu Lipovských, ktorý si to užíval s mamou Ivetou a aj s otcom vo vysokej tráve. Najťažšie bolo ho na pár sekúnd umlčať . Prípravu sme zavŕšili na Šintave, celodenným tréningom.

Welkom België

Po dlhej a hlavne horúcej ceste sme dorazili do Chastre, ktoré nás privítalo kvalitnou búrkou. Prvý oficiálny deň šampionátu začal hromadným prihlasovaním družstiev a veterinárnou kontrolou. Poobede sme mali stretnutie team leadrov v ťažko nájditeľnom hoteli, pokračovalo sa ukážkami na hlavnom cvičisku. Predvádzací psovod na poslušnosti zjavne nepoznal skúšobný poriadok, pán rozhodca v stručnosti povedal ako si predstavuje prevedenie jednotlivých cvikov. Na obratnosti nás čakalo ešte väčšie prekvapenie v podobe psovodky, ktorá bola zodpovedná za kabaretný program. Myslím si, že na tak veľkom podujatí by organizátori mali vybrať psa aj so psovodom, ktorý korektne predvedie jednotlivé cviky. Na programe bol oficiálny úvodný ceremoniál v podobe sprievodu cez obec s príhovorom na krásnom nádvorí miestnej radnice. Po skončení oficialít sme sa osviežili silným domácim pivom. Po krátkom tréningu medzi stanmi sme sa pripravili na večerné losovanie. Štartovné číslo 26 nám zabezpečilo vo štvrtok prvú obratnosť spomedzi všetkých zúčastnených, hm strata možnosti vysledovať, na čo si treba dávať pozor pri cvikoch, v piatok o 17 hod. poslušnosť a v sobotu medzi poslednými špeciálka. Losovanie trvalo do neskorého večera, po skončení sme si išli usporiadať myšlienky, Chesterovi som ešte ukázala miesto, kde nastúpi ako prvý na pľac.

Obratnosť

Po celonočnom pršaní sme nastúpili o 7,15 hod. na prvú previerku. Celá obratnosť prebehla celkom dobre, Chester si počas cvikov udržal štekanie v hrdle, ale pri hodnotení už bol ako samopal. Pán rozhodca z Rakúska nám pridelil 41 bodov. Nakoľko nebola možnosť potrénovať si prekážky, celkom sa Chesterovi podarilo všetko úspešne zdolať. Nasledoval pre nás voľný zvyšok dňa. Navštívili sme ruinovisko, kde úspešne psy zdolávali jeden úkryt za druhým. Počasie sa medzitým umúdrilo a slnko pridalo na grádoch. O pár kilometrov ďalej bola plocha určená na prehľadávanie. Prvý rýchly pohľad vzbudil vo mne celkom dobrý dojem. Pekný listnatý les, široká stredová cestička. Viac mi nebolo ppovolené vidieť. Na mieste odkiaľ som pozorovala prácu ostatných, vlastne len ich chrbty nefúkal žiadny vietok a inak tomu nebolo ani ďalej, čo sme neskôr počuli od psovodov, ktorí už prešli celú plochu alebo jej časť. Prvý deň skončil veľkým prekvapením, z 15 psovodov na ploche neskončil ani jeden pozitívne.

Poslušnosť

V piatok nás čakala poslušnosť neskoro poobede, takže moja zvedavosť nás doviedla opäť k ploche, kde sa snažili ďalší psovodi s rôznymi rasami psov nájsť 3 figurantov. Viedli sa rôzne diskusie priamo medzi organizátormi na ploche, chvalabohu hovorili aj v angličtine, takže som vyrozumela, že psy neodbiehajú potrebnú vzdialenosť. Divné, aby z 30 psov boli všetci kondične a aj psychicky neschopní hľadať. Prácu mali za sebou aj českí psovodi, ktorí tiež nechápali, čo sa deje. Plochu sme opustili nie veľmi optimisticky naladení. Ale čakala nás poslušnosť, ktorej sme venovali v našej príprave najviac času. Po rýchlom vyvenčení sme sa pripravili na vstup do arény. Moja nervozita začala gradovať, nevšimla som si, že nás už čaká druhý psovod pred pánom rozhodcom. Ten nás s úsmevom pozval k sebe. Rýchla kontrola chipov, Chester stačil raz šteknúť, ale rozhodujúce bolo, že som musela ísť do stanu losovať. To bol moment keď prestal havkať. Ako prvý cvik sme mali odloženie v ľahu, tu si stihol bleskovo prezrieť celé obecentstvo, potom sme sa plazili, aport ponúkol pomocnej rozhodkyni a celá naša poslušnosť sa ďalej dobre pominula a skončila ohodnotená 39 bodmi. Na škodu Chester nedokáže odovzdať svoju tréningovo dobrú poslušnosť naostro, ale aj tak mu ďakujem, že si ma nevychutnal viac. Mala som možnosť vidieť viac poslušností, keď si psíky trochu zahrávali s nervami svojich pánov.

Začarovaný les

Teraz už sme sa museli naplno sústrediť na ďalší deň, ktorý som si nemyslela, že bude až taký ťažký. Celý tábor žil v očakávaní prvého psovoda so psom, ktorý splní limit. Pri oddychu pred stanom sa zastavovali ľudia, ktorých som ani dobre nepoznala a pýtali sa kedy ideme s Chesterom do lesa. Po dvoch dňoch plocha nenašla pokoriteľa. Hneď skoro ráno sme vyrazili do lesa, nakoľko mala štartovať minuloročná majsterka sveta so svojim maliňákom. Počasie bolo ako po iné dni, slnečno, bezvetrie, len sporadicky veľmi slabo niečo fúklo. Aj napriek veľkému nasadeniu sa ani Nemke nepodarilo nájsť všetkých figurantov. Zvedavých ľudí za psovodom stále pribúdalo, skoro ako na manifestácii. Všetci mlčky čakali, či sa neozve štekanie. Češi mali ešte jedného psovoda v tento deň. Jediný pes, ktorý bol pri všetkých troch figurantoch, ale nevydal zo seba ani hláska….???

15 hodina bol náš čas nástupu, Chesterovi som ako vždy strčila tlmič medzi zuby a vybrali sme sa k rozhodkyni cez dlhý špalier ľudí nahlásiť našu pripravenosť na hľadanie. Chester po vytiahnutí tlmiča chcel podať hlásenie za mňa, ale na príkaz rozhodkyne ho dostal nazad. Po stručnom vysvetlení a zaželaní šťastia sme začali pracovať. Nakoľko vietor nepomohol, bolo jedno na ktorú stranu najskôr pobeží. Vzorne obehol oblúk s veľkou rezervou vpravo potom následne aj vľavo a pokračovali sme po širokej ceste ďalej. Až priamo v teréne som videla rôznorodosť terénu, resp. jeho podkladu. Veľmi ťažko sa mi aj s odstupom času hodnotí čo sa stalo, resp. nestalo, ale jednoducho za 20 min. sme nenašli ani jedného figuranta. Časový limit nám nestačil na prehľadanie celej plochy. Odchádzali sme smutní, ale hlavne so zmiešanými pocitmi. Nedeľa bola pre nás dňom voľna, niektorí psovodi ešte museli potrápiť svojich zverencov poslušnosťou alebo obratnosťou.

Tieto MS sa určite zapíšu do histórie tučnými písmenami, nebol vyhlásený majster sveta na ploche a z 50 prihlásených nikto nesplnil limit. Aj napriek tomu, že sme boli z našej početnej skupiny sami, cítili sme podporu zozadu zo vzdialeného Slovenska.

http://mucha3.rajce.idnes.cz/MS_chastre_fotos/

https://www.youtube.com/watch?v=1vcmyq2wo2g


Malacky opäť medzinárodne

Tento rok už po druhý krát zorganizovala výcviková škola Dog Academy spolu s Bratislavskou kynologickou záchranárskou brigádou v priestoroch strediska HaZZ v Malackách Medzinárodné sústredenie záchranárskych psov II. Počas troch dní (22. – 24.7.2011) si tu takmer 40 záchranárov zo Slovinska, Čiech a celého Slovenska vymieňali navzájom svoje skúsenosti z výcviku záchranárskych psov.

Sústredenie začalo už v piatok večer simulovanou pátracou akciou, ktorá mala za úlohu preveriť psov aj psovodov pri nočnom vyhľadávaní nezvestných osôb zavalených po zemetrasení v poškodených budovách. V sobotu sa už od skorého rána pokračovalo tréningom vyhľadávania na štyroch rôznych pracoviskách, ktoré opäť simulovali poškodené budovy po hromadnom nešťastí. Po obede a krátkom oddychu sa pokračovalo v pracovnom nasadení už aj v neďalekých vojenských lesoch, kde psíci vyhľadávali stratené osoby v neprehľadnom teréne plnom zákopov a rôznych úkrytov využívaných pri vojenskom výcviku. Nevyužitý nezostal ani futbalový štadión v areáli HaZZ, kde sa precvičovali stopy, poslušnosť a obiehanie plient spolu s vyštekaním figuranta. Niekoľko zanietených psovodov dokonca v rámci obedňajšej prestávky stihlo ešte absolvovať aj zlanenie. Slovinský psovodi mali naplánovanú aj prednášku o INSARAG-u (Medzinárodná skupina pre vyhľadávanie a záchranu), ktorá obsahuje odporúčané postupy a metodiky pri medzinárodných ostrých pátracích akciách. Večer sa pri ohníku a výbornom guláši hodnotil uplynulý deň a pripravovala stratégia na ten ďalší. V nedeľu sa trénovalo opäť v priestoroch strediska HaZZ ako aj v lese, opravovali sa chyby z predchádzajúcich dní a pomaly prebiehali aj prípravy na odchod.

Cieľom takýchto sústredení je predovšetkým nadviazanie spolupráce a výmena skúseností medzi jednotlivými záchranárskymi brigádami z rôznych krajín. Keďže každý používa pri výcviku trochu odlišné metódy, je takýto typ cvičenia prínosom pre všetkých zúčastnených, o čom svedčí aj fakt, že všetci prejavili záujem o najbližšiu podobnú akciu. Tá je naplánovaná na jeseň opäť v Malackách, dúfajme že znova s takou hojnou účasťou a výborným počasím ako tento krát. Takže dovidenia v októbri …

http://julyz.rajce.idnes.cz/treningovy_vikend_zachranarskych_psov_v_Malackach_07_2011/

http://uzasny1.rajce.idnes.cz/Dog_Academy_-_Medzinarodny_vycvikovy_vikend_zachranarskych_psov_Malacky_22.-24.7.2011_1/

http://uzasny1.rajce.idnes.cz/Dog_Academy_-_Medzinarodny_vycvikovy_vikend_zachranarskych_psov_Malacky_22.-24.7.2011_2/


Medzinárodný výcvikový víkend záchranárskych psov v Holíči 8/2011

Posledný augustový víkend (26.-28.8.2011) sme sa zúčastnili ďalšieho medzinárodného záchranárskeho sústredenia, tento krát v Holíči. Začiatok sústredenia bol naplánovaný už na piatok, na programe mali byť stopy. Kvôli silnému nárazovému vetru sme však výcvik pachových prác museli odložiť, a tak sme piatok strávili pri ohni a grilovačke v dobrej nálade.

V sobotu opäť zaúradoval silný vietor, a namiesto na stopy sa išlo do lesa kúsok za Holíčom trénovať vyhľadanie na ploche. Poobede sme pokračovali v holíčskom kaštieli vyhľadaním v ruine a po návrate na cvičisko Holíčskej KZB, si niektorí z nás vyskúšali aj nové prekážky a potrénovali poslušnosť. Večer nás vietor a dážď vyhnali od ohňa, náladu sme si ale nenechali pokaziť a v družnej debate sme pokračovali až do neskorej noci.

V nedeľu sa už počasie umúdrilo a došlo konečne aj na stopy, ktoré sa šlapali priamo na letisku hneď oproti cvičisku. Zo stôp sme sa opäť presunuli do kaštieľa, kde sme náročný pracovný víkend ukončili tréningom vyhľadania v ruine.

Sústredenia sa zúčastnilo 10 psovodov – 2 členovia KZJ ČR, 3 členovia BKZB, 1 člen Dog Academy a domáci z KŠZK Rúbanice – Holíč. Poďakovanie za všetkých zúčastnených patrí Janke Šafářovej, ktorá celé sústredenie organizačne pripravila a celé tri dni sa o nás príkladne starala.

Helena Pavlíková

http://bkzb11.rajce.idnes.cz/BKZB_-_Medzinarodne_vycvikove_sustredenie_zachranarskych_psov_Holic_26.-28.8.2011/


Memoriál O. Kráľovej Mistríkovej Donovaly 9/2011

1. – 4.9.2011 sa na Donovaloch už tradične konali Medzinárodné skúšky záchranárskych psov a zároveň aj pretek na počesť Oľgy Kráľovej Mistríkovej, jednej zo zakladateliek záchranárskej kynológie v Banskej Bystrici. Memoriálu sa zúčastnila aj Dáša Baňárová s Chesterom z Chotára podľa skúšky RH FLB a s Yoko von der Waldfeenhöhe (Lafe) podľa RH E T.

Výsledky:

Chester – A špeciálna práca v lese 191 bodov, B poslušnosť 47 bodov, C obratnosť 48 bodov, celkovo známka výborne a 186 bodov – 1.miesto v kategórii RH FLB

Lafe – A špeciálna práca v ruine 93 bodov, B poslušnosť a obratnosť 100 bodov, celkovo známka výborne a 193 bodov

 http://bkzb11.rajce.idnes.cz/BKZB_-_Donovaly_1.-4.9.2011/

https://www.youtube.com/watch?v=XqyRS3kJllE


DogFest Galanta 10/2011

Prvý októbrový víkend (1. – 2.10.2011) sme strávili v nádhernom prostredí Ranča pri Striebornom jazere v Galante. V rámci prvého festivalu psích športov – DogFest Galanta 2011 sme mali príležitosť odprezentovať našu brigádu a záchranársku kynológiu prostredníctvom ukážok a informačného stánku. Počas dvoch dní prebiehali súťaže a skúšky v menej tradičných kynologických športoch – dogfrisbee, dogdancing, trickdogging a v prestávkach sme vystúpili my s ukážkou záchranárskej kynológie. Celkovo sme sa predstavili v troch vstupoch – v sobotu doobeda a poobede, a v nedeľu na obed. Počas oboch dní sme v našom info stánku poskytovali informácie nielen o záchranárskej kynológii, ale aj o pripravovanom mikulášskom preteku, podarilo sa nám nadviazať spoluprácu s firmou Vetis, ktorá dodáva kynologické pomôcky a krmivá, zoznámili sme sa s ľudmi, ktorí sú „psíčkarmi“ dušou aj telom a v neposlednom rade sme stihli v krásnom počasí a príjemnej atmosfére posedieť, podebatovať a nabrať sily do našich ďalších aktivít. Medzi sobotňajšími ukážkami sme ešte stihli absolvovať tréning v sereďskom kaštieli, kde sme sa stretli aj s reportérom portálu www.rescueonline.sk p. Majkom, ktorý o nás pripravil krátku reportáž. Večer sme strávili vo VIP stane pri bohato prestrených stoloch a družnej debate. V nedeľu ráno ešte niektorí z nás stihli absolvovať stopy, mali sme konečne čas pozrieť si aspoň niečo z prebiehajúcich súťaží a po ukážkach sme sa pomali začali chystať na odchod.

Fotky z ukážok

https://www.youtube.com/watch?v=OdB5DlT0jO8

https://www.youtube.com/watch?v=yQnjSTdHFVk


Skúšky Bratislava 22.10.2011 podľa NSPZT

Dňa 22.10.2011 sa uskutočnili skúšky podľa národného skúšobného NSPZT v Bratislave. Skúšky zorganizovala BKZB. Na skúškach sa zúčastnilo 6 psovodov z rôznych klubov Slovenska (CCES, BKZB, PZŽ SR). Skúšky rozhodoval rozhodca Ján Pöthe. Za BKZB sa zúčastnila Lenka Jányová a Jenny podľa SPZP R1 a Helena Pavlíková s Ugom podľa SPZP P3. Obidvom sa skúškový limit podarilo splniť.

Skúšky Varín 8.10.2011 podľa IPO – R

Dňa 8.10.2011 sa uskutočnili skúšky podľa medzinárodného skúšobného IPO – R vo Varíne. Skúšky zorganizoval klub PZŽ SR. Na skúškach sa zúčastnilo 14 ľudí z rôznych klubov Slovenska (CCES, BKZB, KDK, LKZB, KZZ, Sanedog, PZŽ SR). Skúšky rozhodovala rozhodkyňa Andrea Adamčiaková zo združenia LKZB. Za BKZB sa zúčastnila Veronika Vyčítalová a AKA podľa RHE a Dáša Baňárová s Chesterom podľa RH TA. Veronika doplatila na svoju neskúsenosť a na jej prvej záchranárskej skúške sa jej nepodarilo splniť limit na poslušnosti, Dáša s Chesterom skúšku úspešne zvládli (A – 177 bodov B – 44 bodov C – 47 bodov).

Všetkým úspešným gratulujeme a tým menej úspešným prajeme viac šťastia nabudúce …


Pátracia akcia po nezvestnom na Muránskej planine

Už niekoľko dní prebieha na Muránskej planine rozsiahla pátracia akcia po nezvestnom 61 ročnom mužovi. Do pátrania sa zapojili štátne zložky záchranného systému a aj dobrovoľníci. Vo štvrtok 27.10. vyrazila do náročného terénu aj skupina šiestich psovodov Bratislavskej kynologickej záchranárskej brigády, aby pomohla prehľadávať rozsiahle plochy Muránskej planiny. Počas náročného niekoľkohodinového pochodu sa im podarilo prehľadať niekoľko hektárov zalesnenej plochy, plnej zrázov, skál a strmých kopcov, bohužiaľ sa im nezvestného nepodarilo lokalizovať. Ďalšie veľké pátranie je naplánované na víkend, pravdepodobne opäť za účasti psovodov z BKZB.

Správa z akcie na stránke Orava Rescue

http://bkzb11.rajce.idnes.cz/BKZB_-_Ostra_patracia_akcia_Muran_26.10.2011/


Memoriál J. Veselovského 5.11.2011

Dňa 5.11.2011 sa uskutočnil pretek Memoriál J. Veselovského v Turčianskych Kľačanoch, ktorý organizovala Liptovská KZB. Na pretekoch sa zúčastnilo 19 pretekárov z celého Slovenska (Bratislavská KZB, CCES, KZZ, DRS ZKZB SR, Liptovská KZB, KK Liptovský Hrádok, Košická KZB, PZŽ SR). Pretekalo sa v dvoch disciplínach: mládež podľa IPO RHE plocha a dospeli podľa IPO RH FL – A. Poslušnosť a obratnosť posudzovala Andrea Adamčiaková a špeciálne práce Ing. Jaroslava Slačková. Za BKZB sa zúčastnili Helena Pavlíkova a Beata Hideghétyová podľa FL A a Veronika Vyčítalová si bola vyskúšať skúšku RHE FL. Hele sa skúškový limit podarilo splniť (43 b. poslušnosť, 41 b. obratnosť, 184 b. špeciálka vo veľmi náročnom svahovitom teréne) a celkovo obsadila štvrté miesto. Veronika s Akou boli tiež úspešné – poslušnosť 92 bodov a špeciálka 88, Beate sa síce nezadarilo, ale napriek tomu si domov odniesla krásny pohár a diplom za účasť.

http://bkzb11.rajce.idnes.cz/BKZB_-_Memorial_J.Veselovskeho_v_Turcianskych_Klacanoch_5.-6.11.2011/

https://www.youtube.com/watch?v=By_k_fmjtRI


Seminár nový IPOR 13.11.2011

Dňa 13.11.2011 sme sa zútnili seminára, ktorý usporiadal Klub pracovní a záchranné kynologie u Příbramu na Morave. Seminára sa zúčastnilo 20 psovodov z piatich českých organizácii a dvaja psovodi BKZB (Hela Pavlíková a Dáša Baňárová) zo Slovenska. V príjemnom prostredí klubovne v rekreačnom stredisku Brněnka sa konala prednáška o novom skúšobnom poriadku IRO, ktorý prichádza do platnosti od 1.1.2012. Prednášajúcim bol medzinárodný rozhodca IRO Pavel Šabacký. Podrobne sa prebrali zmeny v každej disciplíne osobitne. Všetky zmeny boli zrozumiteľne vysvetlené a v následujúcej diskusii zodpovedané aj doplňujúce otázky zúčastnených. Po šesť hodín trvajúcej prednáške sme sa s hlavami plnými nových informácií vrátili domov.


Pátracia akcia po nezvestnej Ivane Turekovej (†18)

Naši psovodi sa zúčastnili 17.11.2011 na pátracej akcii v súčinnosti s Orava Rescue po nezvestnom 17-ročnom dievčati. Správa z akcie uverejnená na http://www.oravars.sk/clanok/sk/Pokracovanie-patrania-po-Ivane-Turekovej:

„Vo štvrtok 17. novembra sme pokračovali v pátraní po 19-ročnej Ivane Turekovej. Spolu s rodinnými príslušníkmi sa do neho zapojilo 40 dobrovoľníkov z Orava rescue systém a ďalších 50 členov Kynologickej záchrannej brigády z Banskej Bystrice, psovodov záchranárov zo Žiliny, Bratislavy a členov HSnS. Opäť sme prehľadávali oblasť, ktorú určil mobilný operátor. Mal sa v nej nachádzať Ivanin mobil. Napriek viac ako šesť hodín trvajúcemu pátraniu, ktoré sme presunuli aj do oblasti nad bydliskom Ivany v meste, sme neboli úspešní.

V nedeľu 19. novembra vyšlo najavo, prečo. Mŕtvu Ivanu našiel poľovník, pár metrov vedľa cesty na Suchý vrch. Nachádzala sa niekoľko kilometrov od lokality, ktorú určil mobilný operátor. Telefón mala pri sebe a je teda nepochopiteľné, ako mohlo k takému fatálnemu omylu dôjsť. Táto falošná stopa veľkou mierou prispela k neúspechu snahy mnohých ľudí, ktorí sa Ivanu Turekovú snažili nájsť a pomôcť jej.

„Nedôslednosťou a amaterizmom mobilného operátora, ktorý je zo zákona povinný pri ohrození života lokalizovať mobilný telefón, pričom v tejto situácii ho lokalizoval s presnosťou 10 km, vyšlo nazmar viac ako tisíc hodín práce dobrovoľných záchranárov. Dovolíme si povedať, že pri presnejšej lokalizácii, mohol byť mladý život zachránený?“

prehlásil Igor Janckulík, podpredseda ORS.

Polícia ďakuje záchranárom za pomoc

Spolupráca Orava rescue system s Policajným zborom Žilinského kraja trvá už dlhšiu dobu. Za toto obdobie sme si na účet spoločne pripísali viacero úspešných akcií. Tento rok naše služby využili aj policajti Banskobystrického kraja. Kroky členov ORS smerovali do tohto kraja až trikrát.

Dve pátrania po nezvestných osobách, Márii Rísovej z Kremnice a Karolovi Kubicovi z Muráňa, boli vďaka súčinnosti viacerých zložiek profesionálov a dobrovoľníkov úspešné a podarilo sa ich nájsť. Tretie pátranie po Ivane Turekovej bolo od začiatku sprevádzané nepresnou lokalizáciou mobilného telefónu Ivany od mobilného operátora a nezvestnú nakoniec našiel náhodný turista v inej lokalite, ako operátor určil, približne 10 km od miesta poslednej lokalizácie jej mobilu.

Práca desiatok dobrovoľníkov, ktorí pri spomínaných akciách strávili spolu tisíce hodín, neostala nepovšimnutá. Začiatkom decembra sme z Krajského riaditeľstva policajného zboru v Banskej Bystrici dostali ďakovný list. Polícia nám v ňom ďakuje za spoluprácu pri náročných akciách, ktoré by bez našej pomoci zvládla len veľmi ťažko.
Aj keď ani jeden zo záchranárov a kynológov sa spomínaných akcií určite nezúčastnili pre ďakovný list, všetkých teší, že ich prácu si okrem rodinných príslušníkov nezvestných osôb cenia aj orgány štátnej správy.

Aj to je dôkaz, že spolu dokážeme pomáhať rýchlejšie a efektívnejšie, pričom ani jedna hodina strávená v teréne pri záchranných akciách nebola zbytočná.

Poďakovanie patrí všetkým zúčastneným členom Orava rescue system, ale aj spolupracujúcim dobrovoľným záchranárom z Horskej služby na Slovensku, dobrovoľnej Horskej služby Banská Bystrica, Kynologickej záchrannej brigády Banská Bystrica, psovodom záchranárom zo Žiliny, psovodom z Martina, Bratislavskej kynologickej záchranárskej brigáde, dobrovoľnému Hasičskému zboru Martin – Priekopa a ďalším dobrovoľníkom, ktorí sa na týchto pátracích akciách zúčastnili s nami.

M. Pavelek


A opäť sme sa stretli v Malackách…

V priestoroch strediska HaZZ v Malackách sa pre veľký záujem už po tretí krát v tomto roku konalo výcvikové sústredenie záchranárskych psov pod hlavičkou výcvikovej školy Dog Academy v spolupráci s Bratislavskou kynologickou záchranárskou brigádou (BKZB). Tohto cvičenia sa zúčastnilo 30 členov rôznych záchranárskych organizácii zo Slovenska ako i z Čiech (KZJ ČR, ZBK JmK ČR, KK Skalica, KŠZK Rúbanice Holíč, K-7, BKZB a Dog Academy). Počas troch dní (18.- 20.11.2011) si psovodi vymieňali svoje skúsenosti vo výcviku a metodike záchranárskych psov. Už v piatok večer sa začalo sústredenie nočným vyhľadaním. Po ukončenej práci sme sa stretli v zasadačke kde sme pokračovali v debate a zábave. V sobotu ráno od 9-tej hodine sme už zarezávali na troch pracoviskách. Po krátkej prestávke na obed sme si vymenili pracoviská a zase sme sa pohrúžili do výcviku. Hrial nás pocit z dobre vykonanej práce, ale vidina teplého gulášu nás hnala ukončiť výcvik. Po výbornej večeri sa opakoval scenár z predošlého dňa v podobe nočného vyhľadania. Skvelá nálada a družná debata sa potom pretiahla do neskorých ranných hodín. V nedeľu poniektorí z nás vstávali skôr, aby sme si stihli ešte pred výcvikom našlapať stopy. Po dobrej rannej káve sme sa zase poddali výcviku, ktorý však už bol viac menej motivačný. A už tu bol čas balenia a lúčenia. Touto cestou sa chceme poďakovať psovodom z Čiech za cenné rady pri výcviku a vyzdvihli by sme  menovite Soňu Šabackú, ktorá je vycvikárkou v KZJ ČR, za jej cenné rady a pomoc pri výcviku našich mladých psov a ich psovodov. Dúfame, že sa nám tento rok podarilo založiť tradíciu takýchto stretnutí na medzinárodnej úrovni a že v nastolenom trende budeme pokračovať aj v roku 2012.

http://uzasny1.rajce.idnes.cz/Dog_Academy_-_Medzinarodny_vycvikovy_vikend_zachranaskych_psov_v_Malackach_18.-20.11.2011_-_1/


Nadviazali sme spoluprácu so Slovenskou asociáciou psích terapeutov

Nadviazali sme spoluprácu so Slovenskou asociáciou psích terapeutov, ktorá sa zaoberá výcvikom, certifikáciou a využitím psov – terapeutov. Canisterapia je cielené pôsobenie psa na psychický stav pacienta formou vytvárania kontaktu pacienta so psom. Napomáha odbúravať stres (a súčasne strach) z bolestí pri rehabilitačných cvičeniach, tiež ťažké depresie po prekonaní silne traumatických príhod atď.

Asociácia má momentálne 20 certifikovaných psov – terapeutov, ktorí sa špecializujú na rôzne problémy a cieľové skupiny pacientov – neurologické, psychické ochorenia, seniorov, týrané deti, onkológiu, alzheimer centrum, krízové centrá, epi alert …

Práca psa aj psovoda je založená na báze dobrovoľnosti, vo vačšine prípadov bez nároku na akúkoľvek odmenu. Ak by ste mali záujem využiť služby psov – terapeutov, kontakty nájdete na stránke http://canisterapia.meu.zoznam.sk/


Školenie prvej pomoci

26. – 27.11.2011 sme pre našich členov pripravili víkendové certifikované školenie prvej pomoci. Školiteľom bol náš kolega Maťo Chyla, ktorý pôsobí ako profesionálny záchranár rýchlej zdravotnej služby. Školenie bolo zamerané hlavne na praktickú časť prvej pomoci. Na figurínach si každý vyskúšal resuscitáciu dospelého aj dieťaťa, prvú pomoc pri dusení, na živých figurantoch zase stabilizovanú polohu aj vyprostenie zraneného z havarovaného auta. Na záver na nás čakal test, ktorý všetci zvládli na jednotku.

http://bkzb11.rajce.idnes.cz/BKZB_-_Skolenie_prvej_pomoci_26.-27.11.2011_Horny_Bar/


Slovensko má za sebou prvé neoficiálne majstrovstvá v Dog Military Parkur

Prvú decembrovú nedeľu sa Bratislava stala dejiskom Majstrovstiev Slovenska v novej disciplíne Dog Military Parkur, kde sa o víťazstvo uchádzalo až 60 psov a ich majiteľov z celého Slovenska a dokonca aj z Rakúska.

Dog Military Parkur je absolútnou novinkou nielen u nás, ale aj vo svetovom meradle. Táto disciplína, kde sa spolu so štvornožcami zapájajú aj ich majitelia, si však stihla získať už veľkú obľubu. Na prvom ročníku sa zúčastnilo 60 psov a ich majiteľov, ktorí merali do miesta dejiska cestu zo všetkých kútov Slovenska. Aj napriek sychravému počasiu si súťažiaci priniesli okrem teplého oblečenia aj veľkú dávku dobrej nálady a odhodlania popasovať sa s prekážkami na dráhe, ktorá na nich čakala v priestoroch paintballového ihriska v Mierovej kolónii v Bratislave – Nové Mesto. Po úvodnej registrácii súťažiacich svoju šikovnosť predviedli záchranárske psy z Bratislavskej kynologickej záchranárskej brigády, dobrovoľní hasiči z DHZ Rusovce a zdravotníci z SČK pri simulovanej pátracej akcii. O 10-tej hodine odštartovali preteky, v rámci ktorých sa súťažilo aj v disciplínach Orientácia v teréne a Poskytnutie prvej pomoci. Súťažiaci, ale aj diváci si mohli počas dňa vyskúšať aj zlanenie z výšky so svojím psom, ako aj prácu s termovíznou kamerou.

Súčasťou podujatia bola aj pomoc opusteným psíkom z útulkov a týraným zvieratám. Práve pre ne poputuje 1 Euro zo štartovacieho poplatku od každého zo 60 účastníkov pretekov. Organizátori, ktorými sú Bratislavská kynologická záchranárska brigáda, výcviková škola Dog Academy, OZ Majme srdce a bratislavapaintball.sk, však mysleli aj na pomoc v konkrétnejšej forme. Na akciu boli preto prizvaní psíkovia z útulkov, ktorí si hľadali rodiny. Žiaľ psíkov sa umiestniť nepodarilo, ale priamo na akcii sa vyzbieralo 83 EUR, ktoré určite prispejú k zlepšeniu kvality života opustených zvierat v útulkoch.

Najsympatickejšiu dvojicu vyberali známe tváre

Veľký úspech mala aj záverečná súťaž o tri najsympatickejšie dvojice spomedzi súťažiacich, ktorých vyberala porota zostavená zo známych osobností. Účastníci si pripravili rôzne triky a kostýmy pre seba aj svojich psíkov, aby zaujali porotcov. Barborka Franeková, Lucka Hablovičová, Lenka Slaná a Martin Nikodým mali nesmierne ťažkú úlohu vybrať iba troch najsympatickejších psíkov a ich majiteľov. Nakoniec boli vybrané až štyri dvojice, ktoré si získali sympatie porotcov.

V tvrdej konkurencii 60-tich súťažiacich si napokon prvenstvo vybojoval pán Oto Čihák s fenkou pitbula Taurou, ktorí sa zároveň stali aj absolútnymi víťazmi 1. ročníka pretekov Dog Military Parkur.

DOG MILITARY PARKUR
Táto disciplína je novinkou na Slovensku a aj vo svete, a je určená pre každého, kto má rád zábavu, pohyb a nové výzvy. Inováciou voči ostatným kynologickým športom je, že prekážky na spôsob military sa v čo najkratšom čase snaží majiteľ psa prekonať spolu so svojím psom. Zúčastniť sa môže každý kto má doma psíka, bez akýchkoľvek obmedzení.
Viac informácii na http://dogmilitaryparkur.webnode.sk/

http://tyco.rajce.idnes.cz/DOG_MILITARY_PARKUR_cast_1._OK/

http://tyco.rajce.idnes.cz/DOG_MILITARY_PARKUR_cast_2._OK/

2010

Víkendové sústredenie záchranárskych tímov vo Varíne 26.-28.3.2010

V dňoch 26.3.-28.3.2010 sa stretli záchranári z KZB Bratislava zo záchranármi z KZB Žilina na víkendovom sústredení, ktoré bolo zamerané na poslušnosť , vyhľadanie v lese a vyhľadanie v ruinách.

Celú túto akciu organizovala Žilinská KZB pod vedením Martina Ďurneka, ktorý zabezpečil ubytovanie na chate Fatranka a tiež dali k dispozícii svoje cvičisko, les  a ruiny v oblasti Varína. Večer sme sa oboznámili a s plánom, ktorý nás čakal na dva dni. Po družnej debate a dobrej večeri sme sa presunuli na izby a začalo vybaľovanie vecí. Niektorý sa pobrali spať a iný sa družne zabávali na izbách. V sobotu sme sa prebudili do chladného rána ale šťastie bolo, že nás dážď obchádzal. Po raňajkách sme sa presunuli na cvičisko vo Varíne, kde sme sa chystali na predvedenie poslušnosti. Poslušnosť sme predvádzali vo dvojiciach. Ostré oko Heleny Pavlíkovej z KZB Bratislavy nás pozorne sledovalo. Aj pri najmenšej chybe nás upozornila a poradila ako máme chyby odstrániť . Hoci sme začali o 9-tej hodine, jej posudzovanie sa predĺžilo a skončili sme o druhej poobede a ruiny ktoré sme mali ešte naplánované sme už nestíhali a preto sme sa presunuli na chatu kde nás čakal obed. Po obede sme si dali malú prestávku na kávu a presunuli sme sa do lesa. Tu nám Helena s Maťom pripravili les podľa  IPO-R , kde boli stratené tri osoby. Les sme mali 200 x 100 m² a až na konci sme sa dozvedeli, že nebol pochodený nakoľko Helena chcela vedieť ako na tom sú naši psy.  Skončili sme po tme a unavený sme sa presunuli na chatu kde nás čakala skvelá večera. Po večeri nám Helena zhodnotila našu prácu, vytkla chyby a nedostatky. V zapätí sa nám ale snažila poradiť ako máme tieto nedostatky odstrániť , aby sme sa do budúcna zlepšili. Veľké medzery videla vtom, že ako náhle nebol pochodený les naši psi sa od nás psovodov ani nepohli, nakoľko sa nemali čoho chytiť a nechápali čo majú robiť. Ďalším problémom bolo voľné pobehovanie našich psov, namiesto toho aby odpočívali , voľne pobehovali a ako náhle mali pracovať boli už unavený. Chcem poďakovať ľuďom ktorý nám robili figurantov nakoľko tam ležali päť hodín, medzitým nám aj pršalo a oni to zvládli. Ešte raz vďaka. Pobrali sme sa na izby a väčšina psovodov zalomila nakoľko boli po celom dni unavený.  V nedeľu po raňajkách sme sa presunuli do ruín, kde sme mali simulovanú ostrú akciu na preverenie psov a psovodov. Táto akcia bola zameraný na preverenie psovodov, ako zvládnuť  rozdelenie terénu a zvládanie stresu . Na túto akciu nastúpili dve trojčlenné družstvá. Jedno bolo čisto Žilinské a druhé bolo zložené z dvoch psovodiek  z KZB Bratislava a jednej psovodky z ACZP. Iba Žilinské družstvo našlo všetkých štyroch stratených ľudí.  Po tejto akcii sme mali ešte výcvik v ruine. Psovodi ktorý sa zúčastnili pátracej akcie Helena opustila a začala sa venovať psovodom ktorý ešte nie sú na takej úrovni. Boli to úplný začiatočníci alebo psovodi ktorý majú problémy v ruinách. Nakoniec  sa našiel čas aj na to aby Helena mohla svojmu psovi dať  aspoň šteknúť. Celé dni sa venovala nám, a na svojho psa skoro vôbec nemala čas. Presunuli sme sa do chaty na vytúžený obed. Po obede nastalo lúčenie a každý sa pobral na cestu domov.

Na záver sme sa dohodli, že takéto sústredenia musíme robiť častejšie, aby sme si navzájom pomohli, a zhodnotili sme, že pátracie akcie sa budú robiť vždy na začiatku, aby ak vznikne problém sme mali čas v ďalších dňoch ho na výcviku odstrániť. Ešte raz chcem vyzdvihnúť  prácu organizátorov tohto cvičenia a vďaka všetkým figurantom.

BKZB – Lenka Jányová, Dagmar Baňárová, Veronika Toholová, Helena Pavlíková Gičová

PZŽ SR – Martin Ďurnek, Zuzana Repáňová, Jana Haasova, Michal Modriansky, Martin Boka, Veronika Sinakova, Peto Miho

Tiež sa zúčastnila ako nečlenka Sonička Struhárová

KPZ SR – Juraj Páleš, Misa Struharnanska, Xéková nia Polaczy, Matej Dorčík

KZZ – Miška Horváthová

http://bkzb11.rajce.idnes.cz/BKZB_-_Zilina_vycvikove_sustredenie_26.-28.3.2010/


Železná studnička – ukážky záchranárskej kynológie 17.4.2010

Železná studienka patrila cez víkend  (17.4.2010) športovým nadšencom a ich štvornohým miláčikom. Na štart malokarpatského dogtrekkingu sa vôbec poprvýkrát postavilo viac ako 60 psov a ich majiteľov. Spoločne museli prejsť 40 kilometrovú trať. Členovia BKZB a CCES sa postarali o ukážky poslušnosti, vyhľadávania osôb a zľanovania psa.

https://www.youtube.com/watch?v=Zp9Pr8fZh2M


Medzinárodný deň záchranárskeho psa – 25.4.2010

Dňa 25.4.2010 sa opäť v Bratislave pri Štrkoveckom jazere v areáli Radosť Ružinovského športového klubu RŠK, konala prezentácia záchranárskych činností na počesť Medzinárodného dňa záchranárskeho psa, celosvetovo vyhláseného IRO(Internationale rettungshunde organisation) organizáciou. Kto je to záchranársky pes a čo robí ? To je ten pes , ktorého vidíte pri hľadaní stratených osôb , najčastejšie sú to zatúlané deti a starší ľudia , je to pes cvičený na presné označovanie miesta zasypanej osoby v ruine – spadnutá budova, zemetrasenie, explózie , je to pes , ktorý s nosom pri zemi sleduje stopu stratenej osoby až kým ju nenájde, pes hľadajúci osoby v lavíne , či zachraňujúci topiacich sa z vody. Je veľa špecializácií psa záchranára , no jedno majú spoločné – zachraňujú ľudský život.

Keďže kynológ záchranár so svojim psom je len malým, ale zato podstatným článkom v celkovom reťazci zložiek zúčastňujúcich sa pri živelných pohromách, oslovili sme všetky zložky, ktorých sa táto problematika týka, aby túto prezentáciu podporili. Samozrejmosťou bola účasť hlavných aktérov – psovodov a psov Združenia kynológov záchranárov ZKZ SR v zastúpení BKZB a PZŽ Celú prezentáciu podporil Ing. Slavomír Drozd starosta Ružinova, MÚ. Ružinov, RŠK a firma ARION a MARKOGAS. Nesmierne nás potešila účasť Hasičského a záchranného zboru HaZZ , Falck záchranná a.s, humanitárna jednotka SČK, mládež SČK a psovodi vo výcviku Canis Center Eddy Slovakia CCES. Samozrejmosťou bola účasť hlavných aktérov – psovodov a psov Združenia kynológov záchranárov ZKZ SR v zastúpení BKZB a PZŽ Celú prezentáciu podporil Ing. Slavomír Drozd starosta Ružinova, MÚ. Ružinov, RŠK a firma ARION a MARKOGAS.

Potrebné  bolo zabezpečiť parkovanie a vjazd vozidiel ťažkej techniky. Následne sa museli zabezpečiť jednotlivé pracovné posty, kde sa mala prezentovať technika, alebo práca jednotlivcov. Počas prezentácie sme mohli vidieť vystúpenie kynológov záchranárov ZKZ SR pri ovládateľnosti svojich psov, spoločne so psovodmi výcvikovej školy CCES. Ukážka reálnej záchrannej akcie ako má byť: výbuch plynu ! Okamžite tu boli pripravení naši hasiči, počínali si vysoko profesionálne, objekt skontrolovali a zabezpečili proti ďalšiemu možnému výbuchu, či iným rizikám. Do vysielačky veliteľovi zásahu zaznelo : „ objekt je zabezpečený, pošli sem záchranárskych psov ! „. Nastúpili psovodi ZKZ SR so psami : labradorka Jeny v krátkom čase označila svojim hlasným štekotom zasypanú rúru a po overení miesta nálezu sučkou Dolly malý bradáč, bolo všetko jasné. V rúre bol zasypaný človek ! Bolo treba rýchlo konať , hasičom sa za pomoci techniky podarilo vyprostiť zranenú osobu, ktorú ošetrili členovia FALCK záchranná a.s. Osobu následne transportovali do nemocnice. Zvuk húkačky sanitky uzatvoril zložitý sled udalostí, tak ako to býva v skutočnej „ ostrej „ záchranárskej akcii.

Medzičasom sa na opačnej strane areálu zlaňovala psovod Zuzka Repáňová členka PZŽ do miesta postihnutého záplavami. Hneď, ako dosiahli pevnú zem pod nohami začala so psom vyhľadávať nezvestné osoby. Opäť sa opakoval podobný scenár ako v predošlej ukážke.

Zosunutie panelov a možno zavalená osoba! Zaznelo areálom. Psovodi a hasiči sa presúvajú na miesto určenia. Psovodi so psami dvakrát overujú miesto, či sa nejedná o planý poplach. Každý pes potvrdil nález. Teraz prišla na rad technika HaZZ , pomocou navijaku sa podarilo pridvihnúť panel a desať ročného chlapca vyslobodiť spod zeme.

Na jazere zaburácal motor hasičského záchranného člna. Hasiči majú plné ruky práce. Zachraňujú topiaceho sa zraneného plavca. Osoba nejaví známky života , nasleduje resuscitácia. Po stabilizovaní postihnutej osoby príslušníci FALCK záchranná a.s. odvážajú zraneného do Ružinovskej nemocnice. Tak ako v minulom roku boli to len ukážky, ktoré sa opakovali. Nie každý si ich mohol pozrieť vlani. Stále je ale na mieste si tieto udalosti pripomínať, aby si ľudia dávali väčší pozor na svoje zdravie a zároveň sa učili poskytnúť pomoc druhým. Práca alebo koníček zachraňovať má tiež svoje čaro a je to ušľachtilé poslanie. Možno práve touto cestou sa počet hasičov, psovodov, zdravotníkov bude zvyšovať. V tomto prípade je viac, skutočne viac.

Počas celého dňa rovnako ako v minulom roku bolo v areáli pripravených i množstvo aktivít pre deti Hry , preliezky, vozenie sa v motorovom člne po jazere , hladkanie psíkov záchranárov. Pre mnohé deti to bol prvý kontakt so psom záchranárom , každý záujemca si mohol vyskúšať , aké je to , keď ho nájde v jeho skrýši pes. Veľkej popularite sa tešil i stánok mládeže SČK , odkiaľ odchádzali deti s namaskovanými zraneniami od výmyslu sveta. Deti sa tešili a my sme boli radi ,že sa jedná len o hru a nie o život.

V každom prípade sú tu ľudia, ktorý majú záujem pomáhať, keď to bude potrebné.

Chcem opäť poďakovať zúčastneným zložkám za ochotu podporiť toto celosvetové podujatie a prajem všetkým veľa úspechov.  v.r.v. Ján Pöthe ZKZ SR


Skúšky IPO-R vo Viedni 24.5.2010

Počas troch dní sa konala skúška záchranárskych psov vo Viedni v krásnom prostredí Prateru. Skúšok RH-FL-A sa zúčastnila Dáša Baňárová s Chesterom z chotára. Poslušnosť začínali v nedeľu o 7,20 hod. Po poslušnosti (44 bodov), sa museli štartujúci presunúť vyše 65 km smerom do Bratislavy, do lesa neďaleko Zurndorfu. Špeciálnu prácu – vyhľadanie na ploche zvládol Chester za 185 bodov, potom nasledoval opäť návrat na cvičisko vo Viedni, kde absolvovali cviky obratnosti za 36 bodov. Výsledok úspešne zložená skúška IPO RH FLA za 265 bodov, známka dobre.

http://bkzb11.rajce.idnes.cz/BKZB_-_Skusky_IPO_R_vo_Viedni_24.5.2010/

https://www.youtube.com/watch?v=q3AEP6r3YVk


MDD – Štrkovecké jazero 29.5.2010

Na Štrkovci sme i tento rok slávili dňa 29.5.2010 Medzinárodný deň detí .

V areáli RŠK sme prichystali pre deti súťaž o Ružinovského Superpsa 2010. V sobotu ráno sa nám súťaženia chtivé deti zbiehali už od 9.00, aby prebehla ich registrácia . Deti boli rozdelené podľa veku do kategórie A pre najmladších 0-10 rokov a kategórie B pre starších od 11-15 rokov. A čo sa týka psíkov , mohli ste tu vidieť rôzne plemená ako napríklad bradáčov, labradorov, border collie, jazvečíka, yorkshira, tosa inu a rôznych krížencov. Bolo sa naozaj na čo pozerať, no hlavne na deti , ktoré sa snažili ovládať svojich štvornohých zverencov , čo predovšetkým u tých mladších nie vždy vyšlo. Podaktorí najmladší celkom pozabudli na cvičenie so psíkom a radšej sa po prekážkach prechádzali samé.

No , ale poďme k samotnému preteku.

Áčkarov čakalo 7 cvikov . Najskôr museli ukázať , že ich psík vie chodiť vedľa nohy, pozná povely sadni , ľahni, vstaň a dokáže zostať na mieste , pokým jeho malý psovod obchádza kačákmi 10 krokov vzdialený kužel. Psíkovia to vcelku dobre zvládali , no podaktoré deti mali problém s tými kačákmi .

Deti spolu so psom na voditku v jednej ruke a lyžicou s tenisovou loptičkou išli slalomom pomedzi kužele , ukázali nám všetkým , že ich psíkovia vedia preskočiť prekážku, vedia prejsť cez preklápaciu hojdačku i cez tunel. Na záver svojho vystúpenia sa každé dieťa pozdravilo prostredníctvom svojho psíka hlasným štekaním.

Béčkari, to už bola vyššia liga. Bojovali s klasickými cvikmi ako napríklad chôdza psa pri nohe psovoda, polohy sadni, ľahni, vstaň, obraty na mieste, odloženia za pochodu v ľahu a stoji a prekážky ako skok ďaleký, prechod cez dosku na pohyblivých sudoch a tunel . No ozvláštnili sme to aj im. Nachystali sme pre nich takisto slalom, chôdzu so psom , pri ktorej išiel psovod ako kačička a vyskúšali sme i psiu trpezlivosť , keďže psíkovia museli zostať v odložení , zatiaľ čo ich psovod hádzal loptičky do suda. Musím uznať , že všetci sa snažili a boli veľmi šikovní.

Zatiaľ čo nás organizátorov čakalo náročné rátanie bodov, deťom sme pripravili vtipné súťažné mini disciplíny . Najskôr sa pokúšali  v čo najkratšom čase obliecť svojim psíkom tričko, čo sa najrýchlejšie podarilo 8-ročnej Sáre so svojou tosou  Korou a potom rozdelení do dvoch družstiev „ lyžovali „ na skupinových lyžiach . V cieľovej rovinke sa ocitli takmer naraz , no o niečo lepšie bolo družstvo, kde dominovali dievčatá.

Blížila sa 14.hodina a s ňou i čas na vyhodnotenie preteku o Ružinovského Super psa.

V kategórii A sa na prvých miestach umiestnili 3. Peťo Rek s Bonou / mix/, 2. Martinka Filipčíková s Dolly / malý bradáč/ a 1. Maťko Filipčík s Endym / malý bradáč/.

V kategórii B boli v prvej trojke 3. Zuzka Illiťová s Chilli / yorkshire /, 2. Janka Gaťová s Enyou / nova scotia / a 1. Mária Kušková s Ally / labrador/.

Vyhodnotené a peknými cenami obdarené boli samozrejme všetky deti . Špeciálne sa vyhodnotili dvaja najmladší účastníci preteku Vinco / 2 roky / a Šimonko / 14 mesiacov / a celkový víťaz preteku Maťko s Endym.

Záverom by som chcela poďakovať  našim sponzorom , ktorý pre všetky súťažiace deti pripravili pekné darčeky a to firma Raabe, Sonax, Uniqa, Fatrex, Peri, Roches, Ruukki, Turtle wax, CCES a samozrejme Ružinovskému športovému klubu , ktorý nám vždy vychádza v ústrety a poskytuje priestor .

Za krásne prežitý deň  ďakujem organizátorom a všetkým deťom , ktoré prišli so svojimi štvornohými kamarátmi súťažiť i tým, ktorí ich prišli povzbudiť.

Teším sa o rok , že sa opäť stretneme na preteku o najposlušnejšieho psa a porovnáme si svoje sily.

Mgr. Miroslava Babková BKZB

http://bkzb11.rajce.idnes.cz/BKZB_-_Ukazky_BKZB_na_MDD/

https://www.youtube.com/watch?v=7OXpGkxLq_c


Sústredenie ZKZ SR Malacky 8/2010

V  termíne od 20. – 22.8.2010 sa v priestoroch HAZZ Malacky konalo víkendové sústredenie Združenia kynológov záchranárov SR, ktoré organizovala Bratislavská kynologická záchranárska brigáda.

Tréningový víkend bol zameraný na špeciálne práce v lese a ruine podľa národného skúšobného poriadku NSPZT a medzinárodného skúšobného poriadku IPOR. Zúčastnené tímy boli rozdelené do skupín podľa stupňa výkonnosti a zamerania. Počas sústredenia sa konali aj skúšky NZS (Národnej záchranárskej skupiny) podľa národného skúšobného poriadku ZKZ SR.

Sústredenia sa zúčastnilo 11 psovodov z piatich rôznych kynologických organizácii – Bratislavská kynologická záchranárska brigáda, Psovodi záchranári Žilina SR, Kynologický záchranný zbor Žilina, CCES Bratislava, KK Darkona.

Skúšok sa zúčastnili štyria psovodi – 2x PZŽ SR, 1x CCES, 1x KK Darkona. Úspešne splnil limit skúšok 1 psovod z CCES, zvyšný traja pre označenie falošného úkrytu nesplnili limit všetkých nájdených osôb.

Prácu psov sťažovali vysoké teplá, navyše aj tréning ostatných psovodov, ktorí sa zúčastnili sústredenia bol časovo plánovaný tak, aby sa pred prácou psovodov na skúške pochodili terény, čo tiež sťažovalo pracovné podmienky psov na skúške. Trénovať sa začalo v piatok o 20.00 hod., tréning končil  o 24.00 hod., kedy začal plynúť harmonogram skúšok (nočné vyhľadanie na pracovisku Ruina č. 1). V sobotu o 9.00 hod. už začínalo vyhľadanie na ďalšom pracovisku (Les č. 1), pričom sa súčasne trénovalo aj na pracovisku Les č. 2. O 14.00 hod. sa psovodi na skúškach presunuli na pracovisko Les č. 2, ostatní účastníci sústredenia zatiaľ trénovali na pracoviskách Ruina č.1 a Ruina č.2, kam sa cca o 18.00 hod. presunuli aj psovodi absolvujúci skúšky.

V nedeľu ešte absolvovali účastníci sústredenia zlaňovanie na stene JAKUB a tréning v opustenej budove kde psom sťažovalo prácu prúdenie vzduchu vo veľkom množstve miestností. Zároveň sa konala aj schôdza Zboru zástupcov ZKZ SR. Zástupcovia organizácii si dali za cieľ do konca októbra zosumarizovať plán akcií na rok 2011. Potešiteľnou neformálnou informáciou pre ZKZ SR je, rozšírenie členskej základne o cca dve nové organizácie.

Zo sústredenia si každý odnášal dobrý pocit a psovodi sa tešia na ďalšie podobné aktivity.

Spracoval kolektív BKZB


Sústredenie Holíč 27. – 29.8.2010

Sústredenia sa zúčastnili psovodi z Holíča, Skalice, Bratislavy a Moravského Lieskového, spolu niečo vyše 15 psovodov. Domáci začínali sústredenie už v piatok pri ohníku, my z Bratislavy sme dorazili až v sobotu. Napriek tomu, že sme odchádzali len s malými vyhliadkami na deň bez dažďa, nakoniec sme obišli len s pár kvapkami a ideálnymi podmienkami na trénovanie.  Vďaka tomu psy bez problémov zvládali tréningovú záťaž počas oboch dní.

V sobotu sa začínalo stopami na letisku pod vedením Janky Šafářovej. Prekvapením pre nás bolo hlavne početné zastúpenie „bojových plemien“, ktoré popri športovej kynológii zvládajú aj záchranársky výcvik. Ďalším pozitívnym zistením bolo aj to, že prevažná väčšina zúčastnených psovodov sa aktívne venuje aj nácviku stôp, čoho dôkazom bola aj veľmi slušne predvedená stopa na úrovni SVV 1, ktorú nám ukázal Libor Zlámal so svojím pitbulom Black Jackom (video). Ďalšiu peknú stopu sme videli aj od dvojice Michal Zlámal a Bady a od Soničky Struhárovej s Kennym, ktorí nie sú členmi v žiadnej brigáde a cvičia svojpomocne, len na základe občasných konzultácii s Helou Pavlíkovou. Ostatní stopári zatiaľ vo výcviku len začínajú, takže im držíme palce a želáme veľa trpezlivosti.

Po stopách sme pokračovali poslušnosťou vo dvojiciach, ktorú posudzovala Hela. Podľa stupňa výcviku psy cvičili buď podľa náplne skúšky RHE, SVV1, či IPO1. Po skončení  bol každý psovod upozornený na chyby, ktorých sa dopustil a zároveň boli prekonzultované aj možné spôsoby nápravy.

Po výdatnom občerstvení  sme sa presunuli do nedostavanej trojposchodovej budovy aj so suterénom v Kopčanoch. Ruina bola zaujímavá predovšetkým svojou veľkosťou a členitosťou, úkryty sa dali nájsť aj pre začiatočníkov, a aj pre mierne či veľmi pokročilých. Keďže väčšina prítomných psov zatiaľ  so záchranárskym výcvikom len začína, bol tréning zameraný  predovšetkým na nácvik vyštekania cudzej osoby, kedy sme v plnej miere využili možnosť vyskúšať si štekačku na cudzích figurantov. Teraz už pre nás nebolo žiadnym prekvapením, že tzv. bojové plemená nejavili žiadne známky agresivity voči osobám, či psom pohybujúcim sa v okolí ruiny. Skôr naopak, niekedy bol trošku problém zvládnuť neskrývanú a naplno prejavovanú náklonnosť týchto psov voči ľudom (video).

Večer samozrejme nemohol chýbať ohník  a opekačka.

V  nedeľu sa začínalo tréningom v ruinách kaštieľa v Holíči, kde si na svoje opäť prišli začiatočníci aj pokročilí. Ruina bola rozľahlá plná tmavých miestností, jám, schodov aj zakrytých úkrytov. V zámockom parku si psy vyskúšali aj vyštekanie ležiacej osoby na priamo. Po výcviku sme ešte absolvovali aj exkluzívnu prehliadku kaštieľa.

Po návrate na cvičisko ešte niektorí stihli odstopovať a potom sa už presúvalo do lesa kúsok za Holíčom. Napriek tomu, že psi už javili známky únavy,  výcvik v lese zvládali bravúrne. U pokročilejších psov bol výcvik zameraný na výdrž  a samostatnosť vyhľadania stratenej osoby a u začiatočníkov sa kládol dôraz na nácvik označenia osoby (video). Výcvik bol motivačný a úspešne ukončil dvojdňový výcvikový maratón.

Z lesa sme sa presunuli na cvičisko a tam sme pri kávičke zhodnotili obidva dni, vysvetlili sme si kde máme medzery pri výcviku a už teraz sa tešíme na stretnutie v budúcom roku. Touto cestou chceme poďakovať členom Holičskej brigády za príjemný výcvikový víkend ktorý sme u nich strávili.

Spracoval kolektív BKZB

https://www.youtube.com/watch?v=CL4CRxZLne8

https://www.facebook.com/pg/Bratislavskakynologickazachranarskabrigada/photos/?tab=album&album_id=124244797625831

https://www.facebook.com/pg/Bratislavskakynologickazachranarskabrigada/photos/?tab=album&album_id=124351284281849


Medzinárodné majstrovstvá Maďarska 1. – 3.10.2010

Medzinárodných majstrovstiev Maďarska, ktoré sa tento rok konali v Jászberény sa zúčastnila Dáša Baňárová s anglickým špringeršpanielom Chesterom z Chotára. Štartovali podľa skúšky IPOR FLB, ktorú nielenže splnili na známku veľmi dobre, ale zároveň sa stali aj Majstrami Maďarska podľa IPOR FLB pre rok 2010.

Pôsobenie v Maďarsku začali špeciálnou prácou. Na štart sa dostali ako poslední, po vyše hodinovom časovom sklze. Terén pripravený na prehľadávanie bol prvých 50 metrov „celkom prehľadný“, ale postupne sa terén zmenil na územie dosť nepríjemne zahustené pichľavými kríkmi a s priehlbinami. Prvý figurant bol tesne na hranici 50 metrov. Tak ako aj na minulých skúškach, ani teraz nebolo možné použit vodítko pri odvedení psa od figuranta. Za to bola aj najväčšia bodová strata z celkovej práce. Druhý figurant čakal poležiačky na 200 metrovej vzdialenosti, tretí figurant bol neďaleko, ale na druhej strane plochy. Spolu nájdené všetky tri stratené osoby a práca ohodnotená pánom rozhodcom Andreasom Haukom ako výborná, s menšími výhradami za 192 bodov.

V ten istý deň nasledovala aj obratnosť, kde bola najväčšia zrážka bodov za méty (pri vyslaní na prvú métu ešte stihol Chester skontrolovať aj neďaleko stojaci stan s divákmi – veď čo keď tam náhodou niekto potreboval zachrániť) a za štekanie počas cvikov. Spolu veľmi pekná obratnosť ohodnotená pomerne prísne 44 bodmi.

Poslušnosť bola na pláne na druhý deň v nedeľu, a pomerne nešťastné vylosovanie cvikov, kedy prvý cvik bol plazenie, spôsobil Chesterovu nekoncentrovanosť a najväčšiu stratu bodov práve za cvik plazenie. Potom ale už takmer bezchybné prevedenie zvyšných cvikov „zarobilo“ na 46 bodov. Výsledných 282 bodov znamenalo okrem úspešne zloženej skúšky aj získanie titulu Majster Maďarska a zároveň otvorili Dáši a Chesterovi cestu aj na budúcoročné Majstrovstvá sveta záchranárskych psov.

https://www.youtube.com/watch?v=u6b2FRAdSL8


Ukážky v SOŠ Ivanka pri Dunaji

12.10.2010 sme zorganizovali ukážky záchranárskej kynológie v areáli Strednej odbornej školy v Ivánke pri Dunaji, pre študentov 1. až 4. ročníka, navštevujúcich odbor Kynológia. Účelom stretnutia bolo oboznámiť mladých kynológov s metodikou výcviku záchranárskych psov a zároveň im ponúknuť možnosť zúčastňovať sa na našich tréningoch.

V prvej časti ukážok sme predviedli niekoľko špeciálnych cvikov poslušnosti a obratnosti, ktoré sú súčasťou Medzinárodného skúšobného poriadku záchranárskych psov, v druhej časti sme v skratke načrtli postupy pri nácviku vyštekania stratených osôb na ploche a v ruinách. V tretej časti mali študenti možnosť vyskúšať si spolu so svojimi psami nácvik vyštekania stratenej osoby, ako aj prechod cez tunel.

https://www.youtube.com/watch?v=H7lWQtmGFcc


Skúšky NSPZT 16. – 17.10.2010

V termíne 16. – 17.10.2010 sme usporiadali skúšky podľa národného skúšobného poriadku NSPZT. V prvý deň skúšok sa zúčastnilo 7 štartujúcich: 1xBratislavská Kynologická Záchranárska Brigáda (BKZB), 6xCanis Center Eddy Slovakia (CCES). Limit nesplnil len jeden účastník.

Druhý deň skúšok nastúpilo 6 účastníkov: 1xBKZB, 2xPsovodi Záchranári Žilina SR (PZŽ SR), 1xLiptovská Kynologická Záchranárska Brigáda (LKZB), 1xPolícia Slovakia, 1xKDK. Limit nesplnili dvaja účastníci.

Rozhodca: Ján Pöthe

Miesto: Bratislava

Počet štartujúcich:  13 (2xBKZB – skúšky SPZP P1, SPZP R1, 2xPZŽ SR – skúšky SVZM, 1xLKZB – skúška SVZM, 6xCCES – skúšky 5xSVZM, 1xSPZP P1, 1xPolícia Slovakia – skúška SVZM, 1xKDK – skúška SPZP P2)

Splnili: 2xBKZB (skúšky SPZP P1, SPZP R1), 2xPZŽ SR (skúšky SVZM), 5xCCES (skúšky – 4xSVZM, 1xSPZP P1), 1xKDK (skúška SPZP P2)

http://bkzb11.rajce.idnes.cz/BKZB_-_Narodne_skusky_17.10.2010/